Ето кой зае мястото на Урсула фон дер Лайен като министър на отбраната на Германия

  • 17 юли 2019 18:32

  • 744
  • 1
Ето кой зае мястото на Урсула фон дер Лайен като министър на отбраната на Германия
© Getty Images/Guliver (архив)

Анегрет Крамп-Каренбауер бе назначена днес за министър на отбраната на Германия, след като дългогодишната й предшественичка на поста Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е бе избрана за председател на Европейската комисия, предаде ДПА.

Фон дер Лайен ще встъпи в длъжност чак през ноември. Вчера вечерта, след утвърждаването ѝ от Европарламента, изненадващо бе съобщено, че на нейно място за министър на отбраната ще бъде назначена лидерката на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер, смятана за приближена на Меркел.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер, замествайки германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е в отпуск, връчи днес на Каренбауер официалния документ за назначаването ѝ на церемония в германската столица.

В церемонията взеха участие канцлерката Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и досегашната министърка Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е - и двете съпартийки на Каренбауер. Докато кметът говореше, Меркел седеше.

След това досегашната и новата министърка на отбраната се отправиха към сградата на министерството в Берлин, където бяха посрещнати с военни почести. Каренбауер обеща да фокусира работата си върху благосъстоянието на войниците, обявявайки го за висш политически приоритет.

Назначаването на Каренбауер бе изненадващо, защото по-рано тя бе заявила, че ще се откаже от министерски пост, за да се фокусира върху ръководството на ХДС, посочва ДПА, цитирайки неназовани източници. Тя наследи Меркел начело на консервативния ХДС в края на миналата година и е смятана за нейно протеже.

Тя обаче ще трябва да изчака с официалното полагане на клетва на новия си пост до идната сряда, когато германските депутати ще се съберат на извънредна сесия, за да одобрят назначението ѝ, съобщи правителствен говорител.

Последвайте канала на

БТА
744 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.07.17 | 19:39

1

kakavto kanclera hemafrodit takava i darjavata niama vav neia maje generali ami jeni i komandvat pederaskata armia.

Добави коментар

Водещи новини