ЕК: Френското напускане на Шенген изисква промяна в Договора за ЕС

  • 12 март 2012 16:21

  • 837
  • 0
ЕК: Френското напускане на Шенген  изисква промяна в Договора за ЕС
© gettyimages

Споразумението за Шенгенската зона, свободна от граничен контрол, е част от Договора за ЕС и напускането на тази зона от държава, която сега е в нея, предполага промяна на договора, заяви на пресконференция еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. 

По този начин тя отговори на въпрос дали е възможно Франция да напусне Шенген. ЕК няма навика да прави коментари в хода на предизборни кампании, добави Малмстрьом, тъй като бе попитана за реакция на думите на френския президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в, че Франция ще прекрати участието си в Шенгенското споразумение, ако до 12 месеца не бъде въведено политическо управление на зоната. За Шенген е необходима структурна реформа, подобна на тази, която изработихме за еврото, коментира вчера Саркози, който се бори за втори президентски мандат.

В момента обсъждаме направените през септември миналата година от ЕК предложения за промени в управлението на Шенген, които бяха подкрепени от всички в ЕС, отбеляза Малмстрьом. Тя уточни, че все още остават някои въпроси, по които не е постигнато съгласие в преговорите с Европейския парламент.

Последвайте канала на

БТА
837 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини