Политици критикуват лондонската полиция заради заплахи със съд срещу журналисти, публикували секретни документи 

  • 13 юли 2019 16:38

  • 426
  • 0
Политици критикуват лондонската полиция заради заплахи със съд срещу журналисти, публикували секретни документи 
© Getty Images/Guliver

Британски политици осъдиха заплахите на лондонското полицейско управление да съди журналисти, които публикуват каквито и да са изтекли поверителни документи, оказали си в тяхно притежание след дипломатическия скандал с британския посланик в САЩ, предаде ДПА.

Лондонската полиция съобщи вчера, че е започнала разследване на изтичането на поверителна дипломатическа кореспонденция, което доведе до оставката на посланика на страната в САЩ Ким Дарък. В бележките, публикувани от британския в. "Мейл он сънди", дипломатът определя администрацията на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския като неспособна. След това Тръмп нарече Дарък "глупав" и "чалнат". 

В сряда британският посланик в САЩ подаде оставка.

Скотланд ярд съобщи, че разследването е поверено на антитерористичния му отдел, тъй като става въпрос за криминално нарушаване на закона за държавната тайна. Заместник-началникът на лондонската полиция Нийл Басу призова отговорните за изтичането на поверителна информация да се предадат, като предупреди, че публикуването на каквато и да е част от останалите изтекли документи "може да се окаже криминален въпрос".

"Бих посъветвал всички притежатели, редактори и издатели на социални и традиционни медии да не публикуват изтекли документи, които може би са вече в техни ръце или може да им бъдат предложени, а да ги предадат на полицията или да ги върнат на законния им притежател - правителството на Нейно Величество", посочи Басу в специално изявление. 

Двамата претенденти за следващ британски премиер - сегашният външен министър Джереми Хънт и фаворитът в надпреварата Борис Джонсън обаче изразиха несъгласие с тази позиция на силите на реда. 

Хънт написа в Туитър, че полицията и в правото си да разследва изтичането на поверителни документи, но добави: "Категорично защитавам правото на пресата да публикува тези изтекли документи, ако журналистите там ги получат и ако преценят, че това е в интерес на обществото: това им е работата".

Джонсън, на свой ред, излезе с аналогичен коментар. "Не можем да приемем за правилно вестници или която и да е друга медия, публикуваща такива материали, да се окаже под ударите на правосъдието", каза той, като добави, че изтеклите документи, макар и да създават неловка ситуация, не представляват заплаха за британската национална сигурност, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини