Шокиращата новина за петте деца от България

"Пет деца от България изнасилиха жена в Мюлхайм" - тази новина, която се върти от събота насам из германските медии, не само шокира, но и те кара да се чувстваш гузен и отговорен - от името на всички български граждани в Германия.

Какво се знае дотук

Какви са фактите? Пет момчета, две 12-годишни и три 14-годишни, завличат 18-годишна жена в горичка край детска площадка в германския град Мюлхайм, където групово я изнасилват. Малко след деянието предполагаемите извършители са задържани, а срещу един от 14-годишните е издадена заповед за арест поради опасност от рецидив - момчето вече на няколко пъти има прояви на сексуално насилие. Останалите деца са спрени от училище, защото родителите на съучениците им сериозно се тревожат. Според агенция ДПА, момчетата са български граждани, говорещи турски. По този повод агенцията припомня за друго групово изнасилване миналата година във Фелберт, след което бяха осъдени осем младежи с българско гражданство, официално посочени като "принадлежащи към турскоговорящото малцинство в България".

За изнасилването в Мюлхайм все още не се знае достатъчно. В ход е разследване и всякакви прибързани заключения или обобщения биха били неуместни и дори противозаконни. Въпреки това всички, които познават структурата на българската миграция към Германия и към Европа като цяло, неизбежно си задават въпроса: какви точно са тези деца с българско гражданство? А оттук следват и още конфузни, дори потискащи въпроси. Например: нима всичките над 300 хиляди българи в Германия трябва да се идентифицират с предполагаемите извършители и да се чувстват виновни заради тях? И още: дали шокиращо крехката възраст на предполагаемите извършители няма нещо общо със ситуацията, в която навярно са отрасли в България? С бедността, в която живеят особено определени социо-етнически групи? С твърде ранната сексуализация, за която са виновни както средата, така и медиите? С насилието, което сякаш (поне виртуално) вече е норма, при това не само в българското общество?

Когато чуем за "изнасилвачи от България"

Разбира се, изнасилвания стават навсякъде по света. И извършителите биват какви ли не: млади и стари, европейци, африканци, азиатци, американци. Така че нелепо би било да стигматизираш определена група, етнос или националност и да поставяш акцента не върху ужасното престъпление, а върху самоличността на извършителите. Въпреки това обаче на човек неизбежно му се свива сърцето, когато чуе "изнасилвачи, произхождащи от България". И му се иска веднага да заговори за хилядите студенти, лекари, инженери, строители и какви ли не още, които - не само в Германия, но и другаде по света - живеят почтено, учат, работят и в общия случай помагат не само на себе си и на близките си, а и на родната си страна. Да не говорим, че много българи в Европа се срамуват не само от онези свои бедни сънародници, които живеят за сметка на социалните каси в Германия, в Австрия и в други по-богати държави от ЕС, но на моменти и от някои хора, които представят страната я в Европарламента, я от трибуната на авторитетни международни форуми.

Между другото: град Мюлхайм на река Рур е един от легендарните центрове на германския театър. Тъкмо там вече покойният български режисьор Димитър Гочев през 2012 година получи една от най-големите театрални награди в Германия.

Коментари

 1. 2019.07.15 | 14:59

  Много жалък народ сте. Веднага след мангалите идвате вие българите . По поведение и начин на живот . А по кражба дори сте над тях .

 2. 2019.07.12 | 12:45

  НЕ МИ ГОВОРЕТЕ ПОСТОЯННО ЗА РАСИЗЪМ

 3. 2019.07.12 | 12:44

  затова МИЗЕРНИ МАНГАЛИ

 4. 2019.07.12 | 12:42

  Мангала е мангал, не заради външния си вид, цвета на кожата или тем подобни, мангала е мангал заради манталитета си, затова МИЗЕРНИ МАНГАЛИ

 5. 2019.07.09 | 16:46

  А на са ли български граждани ? Защо се разграничавате от тях ? Защо въобще пишете че са турско говорящи ?

  1. 2019.07.10 | 23:08

   ми защото не сме цигани за това се разграничаваме. За хляба си работим , плащаме данъци и здравни осигуравки за до имате време вие да правите деца.

  2. 2019.07.10 | 23:00

   четеш ли матеряла. Пише го германско издание. И те знаят кои са българи кои са цигани. Тактично не съ казали цигани а турскоговорящи със което обиждат хиляди свестни и почтенни турци в България

  3. 2019.07.10 | 16:19

   Въпросът не е на гражданство, а на генетика. Щом е не е бял или източно азиятец, значи е подчовек с IQ по-малко от това на горилата Коко. Сериозно, горилата Коко имаше IQ по-високо от това на средностатистическия негър.

  4. 2019.07.09 | 18:11

   Не прехвърляйте свинското поведение на до болка познато с половите си извратености съсловие, които тук минават, но в Германия няма да стане. А "турскоговорящи" изобщо не значи, че са турци. Турците са почтени хора.

  5. 2019.07.09 | 17:34

   за разлика от българите, са турскоговорящи - турчеещи се цигани с българско гражданство, които тук се определят като турци, а там - като българи. Във всяко общество има храчки - ето кои са сред българските граждани. Анадън мо, ако не ме разбираш? И аз нямам нищо общо с тоя боклук.

 6. 2019.07.10 | 20:27

  Пишете, че това са били пет “цигойни“ с български документи. Защото има турски цигани, румънски, албански и тн. Но всички са добре различими по миризмата, манталитета, и мургавия цвята на муцуните.

 7. 2019.07.10 | 16:21

  "Разбира се, изнасилвания стават навсякъде по света. И извършителите биват какви ли не: млади и стари, европейци, африканци, азиатци, американци. Така че нелепо би било да стигматизираш определена група, етнос или националност..."

  Странно как по-голямата част от изнасилванията се извършват от хора с цвят на кожата започващ от "лайно" и стигащ до "въглен", въпреки че са малцинство.

 8. 2019.07.10 | 02:02

  "Нужно е да умра за народа си, но духът ми ще възкръсне и целият свят ще знае, че бях прав.
  Адолф Хитлер"

 9. 2019.07.10 | 01:37

  Един мъдар човек е казал от мангала само сапун става .....

 10. 2019.07.10 | 01:27

  Мангали,защо пишете българи

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет