Ето кои са предложени за ръководните постове в ЕС и как ще протече избора им

  • 02 юли 2019 20:42

  • 3401
  • 0
Ето кои са предложени за ръководните постове в ЕС и как ще протече избора им
© gettyimages (архив)

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е постигната договореност по разпределението на висшите длъжности в ЕС.

Предлага се германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен (Европейска народна партия, ЕНП) да бъде председател на Европейската комисия. Това предложение подлежи на утвърждаване от Европейския парламент с мнозинство от 376 гласа.

Европейския съвет назначава за свой следващ председател и ръководител на еврогрупата служебния премиер на Белгия Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в (либерали) за срок от две години и половина и възможност за втори мандат.

Предвижда се върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел (социалисти), ако бъде потвърден от новия председател на ЕК.

Предвижда се ръководителят на Международния валутен фонд Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 да поеме председателството на Европейската централна банка (ЕЦБ) за един-единствен мандат от осем години. Последното решение подлежи на повторно потвърждение от европейските държавни и правителствени ръководители след съгласуване с ЕП и ЕЦБ, информира БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3401 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини