Италиански съд ще решава утре дали да бъде арестуван капитанът на кораба "Сий-уоч 3"

  • 01 юли 2019 21:16

  • 587
  • 2
Италиански съд ще решава утре дали да бъде арестуван капитанът на кораба "Сий-уоч 3"
© gettyimages

Италиански съд отложи за утре взимането на решение дали германката Карола Ракете, капитан на кораб на благотворителната организация "Сий-уоч", да бъде арестувана, предаде ДПА.

Това означава, че Ракете ще се намира под домашен арест поне до утре, заяви пред ДПА говорителят на "Сий-уоч" Рубен Нойгебауер. Карола Ракете пристигна днес в италианския град Агридженто (в Сицилия) и бе изправена пред съда, предаде Ройтерс.
Това бе първото изслушване на Ракете пред съда във връзка с повдигнатите й от италианското правосъдие обвинения. 31-годишната германка бе докарана в Агридженто с полицейски кораб от италианския остров Лампедуза, където акостира през уикенда заедно с 41 африканци, спасени във водите на Средиземно море край бреговете на Либия. След акостирането Ракете бе задържана от италианските власти.

При пристигането си в Агридженто Ракете бе посрещната с аплодисменти от свои поддръжници, отбелязва Ройтерс. Ракете, доброволец на германската благотворителна организация "Сий-уоч" се превърна в символ на разделенията в Италия по отношение на правителствената политика на затваряне на пристанищата за спасителните кораби на неправителствени организации. Италианският вътрешен министър Матео Салвини нарече германката пират и трафикант на хора, а политици от левия политически спектър я приветстваха като героиня в борбата с популизма.

Ракете прекара повече от две седмици в международни води, като очакваше покана от Италия или друга страна членка на Европейския съюз, която да приеме на своя територия управлявания от нея кораб. "Нуждаем се от подкрепа, за да сложим край на смъртта на хора в морето и е възмутително, че редови граждани, запълващи празнината, оставена от властите, са подложени на наказателно преследване заради това, че спасяват животи", каза Джорджа Лунарди, говорителка на "Сий-уоч".

Италианският премиер Джузепе Конте каза на германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се на среща на ЕС, че става дума за съдебен въпрос. "Меркел ме попита за капитана и аз обясних, че в Италия изпълнителната власт е разделена от съдебната. Премиерът не може да се меси. Случаят е в ръцете на магистратите", изтъкна Конте пред журналисти в Брюксел.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че италианските власти трябва да освободят Карола Ракете, тъй като да спасяваш животи е хуманитарен акт, а не престъпление, предаде БТА, цитирайки АП. Маас каза днес пред журналисти, че е разговарял с италианските власти с цел да ги убеди, че не е приемливо да бъде криминализирано спасяването на мигранти в Средиземно море.

Италианското правителство обвинява Ракете, че е застрашила живота на четирима италиански полицаи, намирали се на полицейския катер, блъснат от управлявания от нея кораб при акостирането му. Срещу нея са повдигнати обвинения, че не е изпълнила заповед на италиански военен плавателен съд и в оказване на помощ на трафиканти на хора, отбелязва Ройтерс. Управляваният от Ракете кораб бе конфискуван, а организацията "Сий-уоч" може да бъде глобена с до 50 000 евро. Италианският вътрешен министър Матео Салвини възприе твърда линия срещу имиграцията, като затвори италианските пристанища и обвини европейските държави, че са оставили Италия сама да се справя с мигрантите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
587 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.07.01 | 23:57

2

40 години затвор! При разни араби!

Справедлив

2019.07.01 | 22:04

1

Добре бе...жал ви е за мигрантите....другари Германски...ами водете кораба в някое ваше пристанище...постелете им килимче и ги пущайте да живеят на ваш гръб :)

Добави коментар

Водещи новини