Италия блокира още 42 мигранти и обвини Холандия и ЕС, че е безразлична към съдбата им

Италианският вътрешен министър Матео Салвини обвини Холандия и ЕС, че нехаят за съдбата на 42 мигранти, на които Италия не позволява да слезе на нейна територия и които са блокирани от 11 дни на холандски хуманитарен кораб, предаде Франс прес.

"Лично писах на холандския си колега, че не мога да повярвам как не се интересуват от кораб под техен флаг, който е в открито море вече 11 дни", заяви Салвини, който е лидер на крайнодясната "Лига".
На 12 юни хуманитарният кораб "Сий уоч 3" спаси 53 мигранти, тръгнали от Либия с надуваема лодка. Капитанът на кораба, който плава под холандски флаг, но е нает от германска НПО, отказа да ги върне в Либия, която не е смятана за сигурно място, и се насочи към италианските брегове.

Десет от мигрантите, в това число бременни жени, получиха преди осем дни разрешение да слязат на остров Лампедуза, а в събота там бе приет и болен мъж, но останалите 42 мигранти остават на борда на кораба, който не може да влезе в италиански териториални води, защото може да бъде конфискуван.

"Ще държим холандското правителство и както винаги отсъстващия и далечен Европейски съюз отговорни за всичко, което би могло да се случи на жените и мъжете на борда на "Сий уоч", заяви Салвини, който забрани кораби на спасяващи мигрантите неправителствени организации да влизат в италианския пристанища.

Правителството на Малта съобщи вчера, че негов военен кораб е спасил група от 37 мигранти, бедстващи в Средиземно море, които ще бъдат докарани в страната.

Коментари

  1. 2019.06.24 | 12:24

    Само да попитам, този кораб плаващ под Нидерландски / Холандски / флаг, какво търси в Италия, нима Холандия няма пристанища. Да отпътува и да акостира на своя територия. Защо трябва да натрапват емигранти на чужди страни?

    1. 2019.06.24 | 12:27

      След, като тези НПО-та са тръгнали да събитат отпадъци по моретата, да ги изхвърлят на сметищата, или може би смятат Италия за такова място?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет