Клаус Йоханис: Европредседателството постигна много по-добри резултати, отколкото очакваха всички

  • 21 юни 2019 16:49

  • 270
  • 0
Клаус Йоханис: Европредседателството постигна много по-добри резултати, отколкото очакваха всички
© Getty Images/Guliver (архив)

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес в Брюксел, че румънското председателство на Съвета на ЕС е завършило 90 законодателни досиета и допълни, че мнозина са били изненадани, защото са очаквали мандатът на Румъния да бъде посредствен, предаде агенция Аджерпрес.

"Не зная дали е добре да говорим за наследство, не можем да създадем наследство за шест месеца, но може да се свърши добра работа. (...) Малцина имаха големи очаквания, когато започнахме председателството, мнозина очакваха да бъдем посредствени (...). Румънското председателство приключи 90 досиета, което показва не само интензитета и количеството на нашата работа, но и качеството, защото сме добри партньори, преговарящи и институции с високи стандарти, а румънският екип постигна нещо неочаквано", заяви Клаус Йоханис в отговор на въпрос на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето.

Йоханис допълни, че румънското председателство е било изненадващо, защото са били постигнати много по-добри резултати отколкото са очаквали всички.

Румънският президент представи резултатите, постигнати по време на румънското председателство на Съвета на ЕС. Йоханис открои Стратегическия дневен ред на ЕС за следващия петгодишен период, одобрените законодателни инициативи, които касаят Банковия съюз, подобренията в сферата на труда и социалните права, задълбочаването на единния пазар, консолидацията на дигитална Европа и други.

Румънският президент изрази обаче съжаление, че не е бил постигнат консенсус за нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Йоханис каза още, че по негово искане лидерите на ЕС са включили Република Молдова в текста на заключенията от срещата.

Румънският президент благодари на Доналд Туск и Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето за оценките, които дадоха на румънското председателство на ЕС, като посочи, че това е много важно за Букурещ, защото страната е била за първи път председател на съюза.

Последвайте канала на

БТА
270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини