Макрон: Ако Меркел беше кандидат за председател на ЕК, щях да я подкрепя

  • 21 юни 2019 07:19

  • 454
  • 2
Макрон: Ако Меркел беше кандидат за председател на ЕК, щях да я подкрепя
© Getty Images/Guliver (архив)

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че е щял да подкрепи кандидатурата на канцлера на Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се за поста председател на Европейската комисия, ако тя се бе кандидатирала. Той каза това на брифинг след края на първия ден от срещата на върха на ЕС, в който лидерите не успяха да се договорят кой да замени Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето на ръководния пост, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Нямам нищо против кандидатура от Германия. Казвал съм го и не се шегувам - ако канцлерката бе кандидат, щях да я подкрепя, защото смятам, че тя разполага с качествата и уменията да бъде много добър председател на комисията", каза Макрон, цитиран от Ройтерс.

"Но тя не желае това и аз изпитвам дълбоко уважение към решението ѝ", добави той. 

Френският държавен глава води кампания за блокиране на кандидата на Меркел, Манфред ВеберМанфред ВеберМанфред Вебер – германски политик. Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 г. в баварското селище, който е заместник-председател на баварската партия Християнсоциален съюз. 

Меркел изрази безпокойство заради липсата на ясно мнозинство - както сред лидерите на ЕС, така и в Европейския парламент - за Вебер, предаде ДПА.

"Ясно е, че това ни изправя пред предизвикателства", заяви тя след преговорите с европейските си колеги. 

Меркел подчерта колко е важно да се постигне споразумение с евродепутатите за ръководните постове. "При никакви обстоятелства не искаме криза с парламента", каза тя. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
454 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ддд

2019.06.21 | 11:15

2

този дали я боцка???

Сиси

2019.06.21 | 09:03

1

Той си пада по баби затова

Добави коментар

Водещи новини