Румънец оглави група в ЕП

  • 19 юни 2019 14:06

  • 450
  • 0
Румънец оглави група в ЕП
© Getty (архив)

Румънецът Дачиан Чолош бе избран днес за председател на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент, наследник на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Това се посочва в съобщение на групата.

Чолош е бивш министър-председател на Румъния, земеделски министър и еврокомисар по земеделието и развитието на селските райони в комисията под председателството на Жозе БарозуЖозе Барозу Жозе Барозу - португалски политик, председател на Европейската комисия. Роден на 23 март 1956 г. в. Новата парламентарна група се състои от 108 евродепутати.

"Обнови Европа" е не само третата политическа сила в ЕП, но и нова надежда. Вярвам в единна Европа на Изтока и Запада, Севера и Юга", заяви Чолош, цитиран в съобщението. Той добави, че групата ще работи според очакванията на гражданите, за социална закрила, опазване на природата, в областта на миграцията и цифровия преход.

"Без нас няма да бъде възможно съставянето на устойчиво мнозинство в ЕП", отбеляза досегашният председател на АЛДЕ Ги Верхофстат. Той добавя, че следващият председател на ЕК ще получи подкрепата на "Обнови Европа", само ако в основата на работната му програма залегнат целите на доскорошните либерали

БТА
450 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини