Експерти по климата се събират в Бон, за да подготвят срещата на върха на ООН в Чили

  • 17 юни 2019 21:46

  • 283
  • 0
Експерти по климата се събират в Бон, за да подготвят срещата на върха на ООН в Чили
© Pixabay

Експерти по климата, събрали се в германския град Бон, за да подготвят предстоящата среща на върха на ООН в Чили, отбелязаха значението на младежките протести "Петъци за бъдещето", привлекли вниманието на обществеността към климатичните промени, предаде ДПА.

"Младежите изпращат ясно и правилно послание, че ситуацията е спешна, и аз съм благодарна за това", каза водещият представител на ООН за климатичните промени Патрисия Еспиноса.

"Това е битката на живота ни. Трябва да я водим много, много бързо. Нямаме повече време. Затова е време всички хора да отворят очи", заяви мексиканската експертка и призова всички страни да положат повече усилия за защита на климата.

Германската министърка на околната среда Свеня Шулце определи акцията "Петъци за бъдещето", започната от шведската ученичка Грета Тунберг, като "зов за пробуждане", насочен към тези, които вземат решенията.

"Мисля, че е наистина прекрасно, когато поколение, за което се твърди, че е аполитично, започва да говори и излиза на улицата", каза Шулце.

Сред по-спорните въпроси на конференцията в Бон са т.нар. пазарни механизми, позволяващи на страните да финансират мерки в други държави, като същевременно полагат по-малко усилия за борба с климатичните промени на своя територия.

Експертите също така ще разгледат въпроси, свързани с прилагането на Парижкото споразумение за климата, ще обсъдят как да предотвратят и намалят до минимум вредите в крайбрежните райони от покачването на морското равнище и ще направят преглед на най-новите научни данни.

Срещата на върха в Чили ще бъде през декември и на нея ще присъстват световни лидери, участници във вземането на решения и активисти.

Последвайте канала на

БТА
283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини