Службите предупреждават британците за възможна атака срещу катедралата в Барселона

  • 15 юни 2019 20:30

  • 2589
  • 0
Службите предупреждават британците за възможна атака срещу катедралата в Барселона
© Pixabay

Службите предупреждават британците за възможна атака срещу катедралата в Барселона, пише британският вестник Daily Star, цитира "Канал 3". Испанската полиция се мобилизира за охраната на туристически горещи точки в опит да предостави допълнителна степен на защита на фона на заплахите от "Ислямска държава".

Още 40 хиляди полицаи са разположени в горещи туристически точки като част от операция "Лято", стартирана от испанското вътрешно министерство. Те ще бъдат позиционирани в ключови туристически обекти, включително гари, хотели, ресторанти и плажове до края на пиковия сезон.

Целта на операция "Лято" е да "предприеме адекватни действия за получаване на информация с цел предотвратяване на терористични актове", като същевременно "засили мерките за сигурност на събития и места, които ще привлекат голям брой хора". В същото време полицията е повишила нивото на риск от тероризъм до ниво "четири от пет възможни".

Британското външно министерство предупреди, че терористичните атаки в Испания са "вероятни". В предупреждението се казва: "Терористите вероятно ще се опитат да извършат нападения в Испания.

Атаките могат да бъдат безразборни, включително на места, посещавани от чужденци. Испанските власти предприемат мерки за защита на посетителите, но трябва да бъдете бдителни и да следвате указанията на местните власти."

Джихадистаката групировка "Ал-Мунтасир" е отправила три заплахи за Барселона през изминалия месец чрез различни акаунти в социалната мрежа "Туитър", се съобщава от британското външно министерство.

За последната заплаха джихадистите са използвали снимка на емблематичната катедрала Саграда Фамилия в Барселона. Местната каталунска полиция е публикувала изявление с молба към обществеността да споделя в социалните медии, къде са разположени анти-терористични контролни пунктове.

"Ал-Мунтасир" са издали заплахи и за други части на Испания, включително за северната баска провинция.

В изявление на каталунската полиция се казва: "Ще видите увеличаване на контрола на събитията и полицейските патрули, използващи големи оръжия."

Барселона беше обект на терористично нападение през август 2017 г., при което са убити общо 16 души и са ранени 130 души, когато камион се вряза в пешеходна улица.

Последвайте канала на

Novini.bg
2589 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини