Дания празнува 800-годишнина на националния си флаг

  • 15 юни 2019 18:17

  • 602
  • 1
Дания празнува 800-годишнина на националния си флаг
© Getty Images (архив)

Дания днес отбеляза 800-ната годишнина на националното си знаме - Данеброг, с въздушно шоу и разнообразни празненства, предаде ДПА.

Датската кралица Маргрете Втора беше в Естония, където според легендата знамето се спуснало от небето на 15 юни 1219 г. по време на битката при Линданисе (сегашната естонска столица Талин), което допринесло за победата на датските войски, водени от крал Волдемар Втори.

Двама парашутисти, носещи датско и естонско знаме, направиха зрелищен скок малко след пристигането в пристанището на Талин на датската кралска яхта "Данеброг".

Кралицата беше посрещната от президентката на Естония керсти Калюлайд. Кралската визита е също в чест на 100-годишнината на Естония, отбелязва ДПА.

Други членове на кралската фамилия участваха в събития в Дания. По-малкият син на кралицата, принц Йоаким, присъства на церемония в кметството на Копенхаген заедно с премиера Ларс Льоке Расмусен.

Изтребител от датските ВВС Ф-16 в цветовете на датското знаме - червено и бяло, по обед извърши полет над част от страната на височина от около 600 метра.
 

Последвайте канала на

БТА
602 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай ти Ганя

2019.06.16 | 12:39

1

Да, тези измислени от Америка държави: Литва, Латвия и Естония, най-добре да ги върнат на Русия, като репарации от ВСВ.
Без това там е било немско, преди войната.

Добави коментар

Водещи новини