Френските магнати, които обещаха дарения за Нотр Дам, не са платили и цент

  • 15 юни 2019 15:31

  • 2260
  • 3
Френските магнати, които обещаха дарения за Нотр Дам, не са платили и цент
© Getty Images

Френски милиардери, които публично обявиха, че ще дарят стотици милиони за възстановяването на парижката катедрала Нотр Дам, досега не са платили и цент, казват представители на църквата и на благотворителни организации, предаде Асошиейтед прес.

Вместо това основно американски и френски частни лица са направили дарения посредством благотворителните фондации, свързани с Нотр Дам. Благодарение на тези първи дарения са платени сметки и заплати на 150-те работници, които работят в катедралата от опустошителния пожар на 15 април. Този месец фондациите плащат първите 3,6 милиона евро от частни дарения за възстановяването на храма.

Големите донори не са платили. Нито цент, казва Андре Фино, висш представител на пресслужбата на Нотр Дам. Те искат да знаят за какво ще се похарчат точно парите им и дали те са съгласни с това, преди да дадат парите, а не просто да плащат заплатите на работниците, допълва той.

Почти 1 милиард бяха обещани от някои от най-богатите и влиятелни семейства и компании във Франция в дните след огнения ад. Франсоа Пино и неговата компания Артемис, която е компания-майка на Керинг, който притежава Гучи и Сен Лоран, обеща 100 милиона евро. Патрик Пуян, шефът на френския енергиен гигант Тотал, обеща същата сума. Бернар Пино, шеф на модния гигант Ел Ве Ем Аш, който притежава Луи Вюитон и Диор, обеща 200 милиона евро, както и фондация Бетанкур Шюлер, която притежава богатството на Л'Ореал. Тези пари все още не са изпратени, според Фино. Той допълва, че донорите искат да видят как напредват плановете за възстановяването.

Що се касае до ситуацията на терен в Нотр Дам, истината е, че работата тече 24 часа в денонощието и че катедралата трябваше да разчита отчасти на благотворителните фондации, за да финансира първата фаза на възстановяването.

Приятелите на Нотр Дам от Париж - фондация, основана през 2017 г., и нейният президент Мишел Пико смятат, че 90 процента от даренията са получени от американски донори.

Те са много щедри към Нотр Дам и монументът е много обичан в Америка, казва той.

Първият чек от частни дарения за възстановяването, според Пико, е прехвърлен от фондациите и е на стойност 3,6 милиона евро. Той включва средства и от малки френски донори, събрани от Фондация Нотр Дам. Френската държава също е платила средства за операцията по укрепване на структурата на храма.

И докато милиардерите отлагат плащането на даренията, работниците в катедралата са изправени пред епичната задача да ликвидират замърсяването с олово, което се превърна в проблем за острова насред Париж, на който се намира Нотр Дам. Смята се, че 300 тона олово, от които беше направен покривът на катедралата, са се стопили и са били освободени в атмосферата при пожара, а после са се посипали под формата на токсичен прах. Регионалните здравни органи казват, че високи нива на олово има сега в почвата на острова, както и в съседни административни сгради. На всички бременни жени и на децата под 7 години, живеещи близо до катедралата, беше препоръчано да си направят кръвни тестове за олово, след като анормални нива бяха отчетени в организма на дете от района.

Последвайте канала на

БТА
2260 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.06.15 | 18:10

3

a zashto frenskite magnati triabva da plashtat za prestaplenieto na makron da napalni francia sas manafi za da go shibat i te da go paliat a drugi da plashtat.

2019.06.15 | 16:27

2

И аз дадох 5 000 000 милиона лева

нашите милиярдери-изедници

2019.06.15 | 15:56

1

са същите боклуци-престъпници.

Добави коментар

Водещи новини