Проучване сочи, че мнозинството германци са за предсрочни избори

  • 06 юни 2019 19:15

  • 263
  • 0
Проучване сочи, че мнозинството германци са за предсрочни избори
© gettyimages (архив)

Мнозинството германски гласоподаватели подкрепят провеждането на предсрочни избори.

Това сочи допитване, осъществено след изборите за Европейски парламент миналия месец, които предизвикаха смут в управляващата коалиция на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, предаде БТА, цитирайки ДПА. 52 процента от анкетираните в допитването на базираната във Великобритания международна компания за пазарни проучвания и анализи на данни ЮГав (YouGov) се обявяват за предсрочни избори. Само 27 на сто са за запазване на голямата коалиция между Християнския съюз на Меркел (ХДС/ХСС) и социалдемократите. На изборите за Европарламент подкрепата за зелените нарасна и те станаха втора сила след ХДС/ХСС. Германската социалдемократическа партия - младши партньор в коалицията, се срина до най-ниското си ниво на подкрепа след Втората световна война.

Според проведеното от понеделник до сряда допитване, в което са участвали 2042 души, подкрепа за голямата коалиция са заявили едва 9 на сто анкетираните. Най-популярен вариант с 25 на сто одобрение е коалиция между зелените, социалдемократите и крайнолевите. Коалиция между ХДС/ХСС, зелените и либералната Свободна демократическа партия има 15 на сто подкрепа, а коалиция само между ХДС/ХСС и зелените - 14 процента.

На изборите за Европейски парламент съюзът ХДС/ХСС претърпя най-тежка загуба на подкрепа на федерално равнище в следвоенния период, но въпреки това остава първа сила. Резултатът на ГСДП от само 15,8 процента накара нейната председателка Андреа Налес да подаде оставка. Много членове на ГСДП призовават за напускане на голямата коалиция.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
263 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини