ЕП включи обсъждането на "холандски дискриминационен сайт" в програмата

  • 08 март 2012 14:35

  • 543
  • 0
ЕП включи обсъждането на "холандски дискриминационен сайт" в програмата
©

На сесията на Европейския парламент в Страсбург през следващата седмица депутатите ще обсъдят въпроса с "холандския дискриминационен сайт". Това се посочва в официалната програма за предстоящата сесия.

Основни права на гражданите на ЕС, като свободата на движение и недискриминацията, ще бъдат в светлината на прожекторите във вторник следобед по време на дебата, предизвикан от откриването на сайт, призоваващ холандските граждани да публикуват оплаквания, свързани с граждани на страните от Централна и Източна Европа, пише в програмата. Пресслужбата на парламента припомня позицията на председателя на ЕП Мартин Шулц, който заяви по-рано, че в Европа не може да има граждани "втора категория". ЕС е общност на ценности и свободата на движение и недискриминацията са основни принципи на европейската интеграция, заяви Шулц в речта си пред
Европейския съвет в началото на месеца. Инициативата с откриването на сайта е на холандската Партия на свободата, отбелязва ЕП. Шулц постави въпроса за инициативата и пред холандския премиер Марк Рюте, който отказа да коментира с аргумента, че не става въпрос за правителствена тема, а за партийна инициативата, се посочва в съобщението.
Сайтът беше критикуван от 10 източноевропейски държави - България, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Словения, Литва, Латвия и Естония. Посланиците на тези страни изпратиха писма до ръководителите на парламентарните групи в Холандия с призив да се разграничат от инициативата и холандското правителство да я заклейми. Очаква се във вторник да бъдат представени позициите на Съвета и на Европейската комисия, като на дебата е поканен премиерът Рюте или негов представител.

Предстоящият дебат се организира по искане на председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол, се посочва в съобщение на пресцентъра на групата. Уточнява се, че се очакват изказвания на евродепутати от засегнатите страни, както и на евродепутати от Холандия.

Последвайте канала на

БТА
543 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини