Германската безработица нараства през май

  • 29 май 2019 15:16

  • 728
  • 1
Германската безработица нараства през май
© pixabay

През май германската безработица нарасна изненадващо за пръв път от близо две години насам, което е сигнал, че забавящата се водеща европейска икономика започва да се отразява негативно на все още силния трудов пазар.

Нивото на безработица в Германия на сезонно коригирана база нарасна през май до 5,0%, показват данни на Федералната агенция по заетостта (BA), докато очакванията на финансовите пазари бяха за поредна негова стабилизация в рекордното дъно от 4,9%, достигнато през март и през април (най-ниско ниво на безработица след обединението на Германия в края на 1990 година), съобщава БНР.

В рамките на месец броят на безработните германци се увеличи на сезонно коригирана база с 60 хиляди (при очаквания за понижение с 8 хиляди) до 2,279 милиона. На некоригирана база безработицата в Германия се повиши през май със 7 хиляди до 2,236 милиона, като самата безработицата стабилизира на априлското ниво от 4,9 на сто.

Броят на незаетите работни места пък се понижи с хиляда спрямо година по-рано, достигайки през май 792 хиляди. Солидният пазар на труда беше в основата на водения от вътрешното потребление подем на германската икономика през последните години. Първото от близо две години нарастване на безработица обаче сякаш е сигнал, че слабостта на германската икономика през последните тримесечия вече започва да се отразява и на трудовия пазар.

Ако тази негативна тенденция се запази през следващите няколко месеца, нарастващата безработица може да отслаби разходите на домакинствата, премахвайки по този начин един от най-важните стълбове в подкрепа на икономическия растеж.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
728 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2019.05.29 | 15:36

1

Естествено! Нали си имат нови германци и тепърва престои да си имат!

Добави коментар

Водещи новини