Меркел отново потвърди подкрепата си за Вебер за шеф на ЕК

  • 29 май 2019 07:24

  • 325
  • 0
Меркел отново потвърди подкрепата си за Вебер за шеф на ЕК
© gettyimages (архив)

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се отново потвърди снощи подкрепата си за кандидата на десницата за председател на Европейската комисия - сънародника си Манфред ВеберМанфред ВеберМанфред Вебер – германски политик. Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 г. в баварското селище, предаде БТА, цитирайки АФП.

"Ние подкрепяме нашия кандидат - Манфред ВеберМанфред ВеберМанфред Вебер – германски политик. Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 г. в баварското селище, други подкрепят своя, това е очевидно", отбеляза Меркел след вечеря с 27-те си европейски колеги, посветена основно на бъдещия приемник на Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето. Канцлерката каза, че на вечерята европейските лидери са обсъдили "профила" на кандидата и увери, че всички са били съгласни, че той трябва да има опит, било то на национален или на европейски пост.

Докато мнозина лидери са скептични към опита на Вебер, заемал само висши длъжности в Европейския парламент, Меркел косвено го защити. Тя припомни на социалдемократите, че преди пет години техният кандидат беше не друг, а германецът Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден, изградил цялата си кариера в Европарламента, както Вебер.

Лидерите от ЕС упълномощиха председателя на Европейския съвет Доналд Туск да води преговорите за определяне на следващия председател на ЕК, каза германската канцлерка, цитирана от ДПА. Задачата му ще е да осъществи преговорите между 28-те европейски лидери, както и преговори с Европейския парламент, така че да се постигне съгласие за конкретен кандидат преди следващата среща на лидерите на 20 и 21 юни.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини