Доклад: Нови заплахи онлайн се опитват да повлияят на евровота

  • 25 май 2019 17:42

  • 841
  • 3
Доклад: Нови заплахи онлайн се опитват да повлияят на евровота
© Getty (архив)

Нови играчи онлайн се възползват от липсата на нормативна рамка в интернет, за да влияят върху започналите избори за Европейски парламент, се казва в нов доклад, който обръща внимание на популистките партии и "кибермилициите", предаде АФП.

Преди вота, който протича от четвъртък до неделя в ЕС, Институтът за стратегически диалог (ИСД) проучи ситуацията във Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания и Холандия. "Нови играчи се възползват от липсата на нормативна рамка в интернет. Те често пъти подкрепят враждебни държави като Русия или пък американски лобита, но също така създават свои паневропейски кампании", пише в публикувания вчера доклад. "Популистки политически партии, крайнодесни кибермилиции и религиозни групи възприемат тактики, които обикновено се използват от държавите", казва лондонският мозъчен тръст.

"Приписваните на Русия намеси онлайн по време на президентските избори в САЩ от 2016 г. може да са вдъхновили европейски играчи, които са заимствали методите на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и ползват автоматизирани фалшиви акаунти в Туитър за по-широко разпространение на посланията си и атакуване на противниците си", се казва в доклада.

Все още обаче е трудно да се установи дали има пряка връзка с политически партии. В Испания ИСД е открил координирана мрежа от акаунти в Туитър за разпространяване на антиислямски хаштагове и увеличаване на подкрепата за крайнодясната партия Вокс. Вокс обаче отрича да е свързана с тези акаунти.

Във Великобритания програмите за автоматично постване (ботове) също са заподозрени, че са обслужили в Туитър кампанията на повечето големи партии, но най-много от тях изглежда се е възползвала Партията на Брекзита.

В Полша ИСД смята, че е открил координирана мрежа от страници, акаунти и групи във Фейсбук в подкрепа на националистичната партия "Конфедерация" и по-широко разпространение на антисемитско и прокремълско съдържание.

Американската НПО "Авааз" сигнализира за 23 италиански страници с общо над 2,46 милиона абонати, които разпространявали "неверни информации и съдържание, целящо да предизвиква разделения", по-специално за миграцията, ваксините и антисемитизма.

В Германия крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е била свръхактивна в дебатите във Фейсбук в периода на кампанията за европейските избори.

ИСД съобщава и за организирани съвместни атаки срещу професионални медии в Германия и Франция.

Според мозъчния тръст европейските избори от 2019 г. се характеризират с послания на омраза в интернет. Идентифицирани са 365 страници, акаунти и групи във Фейсбук, над 1350 акаунта в Туитър и над 100 клипа в ЮТюб, които съдържат послания на омраза, дезинформация или радикални изказвания.

Последвайте канала на

БТА
841 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.05.25 | 18:25

1

ненужно никакви онлайн заплахи да влияят върху евровота в България защото евровот в България няма да има ако има той ще е минимален ще гласуват изцяло турци и цигани

2019.05.26 | 02:24

3

Да разбирам, че ще си от гласуващите?

Иван

2019.05.25 | 19:49

2

Жалко ,че обиждаш малцинствата .Кой ти пречи да гласуваш.Маи е по- лесно да лаеш .

Добави коментар

Водещи новини