Скандал разтърси Белгия преди вота 3 в 1

  • 22 май 2019 13:22

  • 695
  • 1
Скандал разтърси Белгия преди вота 3 в 1
© Getty (архив)

Четири дни преди изборите за федерални и европейски депутати, както и за местна власт, Белгия е разтърсена от политически скандал, съобщават местни медии.

Разпространен таен звукозапис показва, че полицията в Антверпен е получила нареждане да задържа с предимство чужденци, които подлежат на бързо принудително прогонване. На записа, направен през 2016 г. по време на работно съвещание, се чуват думи на председателя на най-голямата партия в страната Нов фламандски алианс (НФА) и кмет на Антверпен Барт де Вевер. Той говори за походи за задържане до напълването на затворите. В качеството си на кмет Де Вевер ръководи и местната полиция.

"Най-добре е да се задържат хора от националности, предпочитани от "Еър Франкен", казва Де Вевер. Думите му са намек за полетите, организирани от тогавашния държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, с които принудително чужденци са връщани в държавите, от които произхождат. Ако самолетът може да се напълни, би било лудост това да не се направи", допълва Де Вевер. По неговите думи, преди да предприеме акция, местната полиция се осведомява за броя на свободните места в затворите, за да ги напълни. Той съобщава за подготовката на нов център за задържане, който да бъде изграден от ненужни контейнери, осигурени от Холандия. Медиите отбелязват, че този център вече съществува.

Тази сутрин Де Вевер потвърждава съдържанието на записа, определян от мнозина като доказателство за дискриминационни действия и заявява, че се гордее с постигнатия рекорд на прогонени 6250 чуждестранни престъпници. Главният политически съперник на НФА - председателят на партията на социалистите франкофони Елио Ди РупоЕлио Ди Рупо Eлио Ди Рупо – белгийски политик и премиер на страната от 5 декември 2011 г. Елио Ди Рупо е - коментира, че заради думите си Де Вевер следва да бъде подведен под наказателна отговорност.

Последвайте канала на

БТА
695 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Николай

2019.05.22 | 22:56

1

Това е демократична Западна Европа.

Добави коментар

Водещи новини