Тереза Мей е готова да предложи втори референдум за Брекзит

  • 21 май 2019 21:23

  • 1660
  • 6
Тереза Мей е готова да предложи втори референдум за Брекзит
© Getty Images (архив)

Британската министър-председателка Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в обяви днес серия от компромиси, в това число възможност за организиране на втори референдум и временно оставане в митнически съюз с ЕС, в опит да събере подкрепа в парламента за плана си за Брекзит, съобщи Франс прес.

Това е "последна възможност да се намери начин" да се отговори на вота на британците, 52 процента от които гласуваха страната им да излезе от ЕС, добави пред журналисти Мей.

Депутатите отхвърлиха три пъти споразумението за Брекзит, сключено през ноември от министър-председателката и Брюксел, което я принуди два пъти да отложи датата за напускането на ЕС. Това принуди правителството да организира и избори за Европейски парламент, които ще се състоят в четвъртък, тъй като първоначалният план бе страната да напусне блока на 29 март, но сега Брекзитът е насрочен най-късно за 31 октомври.

Ако депутатите одобрят законопроекта, който ще им бъде представен в началото на юни, Мей планира да организира парламентарно гласуване за произвеждането на втори референдум за Брекзит, както и за временно оставане на Обединеното кралство в митнически съюз с ЕС.

Консервативната лидерка заяви, че правата на работниците и защитата на околната среда ще бъдат гарантирани, за каквото настояваше лейбъристката опозиция.

Ако депутатите гласуват за организиране на втори референдум, той ще се състои преди споразумението за излизане от ЕС да бъде ратифицирано, уточни Мей. Ако одобрят законопроекта и отхвърлят идеята за втори референдум, Обединеното кралство може да напусне ЕС в края на юли.

Мей направи това изявление четири дни след провала на преговорите с лейбъристите с Мей за намиране на изход от задънената улица с Брекзит.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин обаче каза, че неговата формация няма да подкрепи плана на Мей. "Не можем да подкрепим този законопроект, тъй като той на практика е преработка на това, което сме обсъждали преди", каза Корбин пред медии, предаде Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1660 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2019.05.21 | 21:45

1

На тази британска коза най-накрая и увря тиквата!

Далавера

2019.05.22 | 11:41

6

Все още - не!

Далавера

2019.05.22 | 11:39

5

Защо заблуждавате! Вторият референдум няма да е за Брекзит, а за приемане или отхвърляне от британския народ ,на сделката по напущането . Демек - щом парламентът не може да реши по сделката - нека народът да го направи. А това е безсмислено, тъй като парламентът вече гласува закон, че без сделка няма да има излизане от ЕС.

Остап Бендер

2019.05.22 | 03:08

4

Тази лезбийка що не ходи да се блже с Меркел?

Дидо,

2019.05.22 | 01:00

3

Имаше рефернум, имаше резултати. Сега да се изпълни волята на народа. Или ще правите референдуми, докато волята стане каквото вие искате? Аут от Европа и толкова!

2019.05.21 | 22:26

2

Аман, аман, аман, анатема, анатема, анатема, писна ми от теб, или си водещ, или боклук. Омръзна ми от теб и на цяла Европа.

Добави коментар

Водещи новини