Полският премиер разгневи еврейската общност

  • 21 май 2019 20:41

  • 1995
  • 4
Полският премиер разгневи еврейската общност
© gettyimages

Полският премиер Матеуш Моравецки разгневи еврейската общност, заявявайки, че изплащането на компенсации за собственост, конфискувана по времето на Втората световна война, би представлявало посмъртна победа за Адолф Хитлер, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Управляващата в Полша националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) твърди, че през Втората световна война страната е била жертва на инвазия и окупация от страна на нацистка Германия, поради което не бива да бъде натоварвана с финансови задължения за изплащане на компенсации или реституция на евреи. "Ако се стигне до този момент, до тази ужасна несправедливост, ако жертвата и екзекуторът си разменят местата, това би представлявало нарушение на всички основни принципи на международното право, както и посмъртна победа за Хитлер", заяви в петък Моравецки. В Полша живееше една от най-големите еврейски общности в света, която беше почти изцяло унищожена от нацистите, създали печално известните лагери на смъртта.

Председателят на Световния еврейски конгрес (СЕК) Роналд Лаудер призова Моравецки да вземе думите си обратно, определяйки ги като "изключително притеснителни" и "достойни за порицание". Световната организация за възстановяване на еврейско имущество също заяви, че ако е предадено правилно, това изявление показва безчувственост към оцелелите от Холокоста и техните семейства.

След падането на комунизма през 1989 г. бивши собственици на имоти и техни потомци настояват да бъдат компенсирани за изгубената собственост, но предишни полски правителства нямаха пари или решимост да решат този въпрос, отбелязва Ройтерс.
В изявление на СЕК Лаудер заявява, че полските правителства "упорито отказаха да признаят материалните загуби на полските евреи и на практика се отнасяха към техните домове и друга собственост като към военна плячка".

Полският премиер заяви днес пред медиите, че критиците са извадили коментарите му от контекста. "Ако прочетат цялото изречение, не биха го критикували", подчерта на партийно събрание в град Лодз Моравецки, 50-годишен бивш банкер, който в младостта си е участвал в нелегално антикомунистическо движение.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1995 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
.

2019.05.21 | 21:36

1

Съвсем прав е човекът!

2019.05.22 | 10:45

4

Ами не е съвсем прав,защото макар и окупирана,Полша не спира да съществува като държава и тази държава извършва тези конфискации,но според мен просто е трябвало да им каже,че когато Германия и Русия изплатят реалните репарации на Полша,тогава тези евреи могат да си търсят обезщетенията!

kik

2019.05.22 | 07:17

3

Da ne razgnevqt samo germancite pak.

kik

2019.05.22 | 07:16

2

Evreiskata ob6rnost razgnevi sveta. Za6to ne varnat vsi4ki zemi na palestincite koito im bqha dadeni sled vtorata svetovna voina i posle da si tarsqt drugite zemi.

Добави коментар

Водещи новини