Италия склони да приеме 18 от 65-те мигранти, спасени от германски активисти

  • 18 май 2019 07:18

  • 567
  • 1
Италия склони да приеме 18 от 65-те мигранти, спасени от германски активисти
© gettyimages

Италия склони да приеме 18 от общо 65-те мигранти на борда на кораб на германска хуманитарна организация, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че по този начин страната в известна степен не е изпълнила обещанието на своя твърдолинеен министър на вътрешните работи Матео Салвини да отказва напълно достъп на мигранти. На седем деца, седем майки, трима бащи и мъж, който се нуждае спешно от медицинска помощ, е било позволено да слязат на италианския бряг, каза източник от вътрешното министерство.

Говорител на неправителствената организация "Сий уоч" потвърди, че 18-те мигранти са били взети от италианската брегова охрана и отведени на остров Лампедуза. "На борда още се намира бременна жена и е неприемливо, че Италия признава основни човешки права само за семейства - всички на борда са хора и имат човешки права", заяви Рубен Нойгебауер. "Сий уоч" спаси мигрантите в сряда. Според Нойгебауер сред тях са 15 непълнолетни, включително две бебета. Осем от децата не са придружени от възрастен.

По-рано източници от италианското вътрешно министерство заявиха, че на кораба на благотворителната организация е казано да се отправи към Тунис, предаде БТА, цитирайки ДПА. "Сий уоч" съобщи в Туитър, че условията на борда "са много обезпокоителни", като голям брой мигранти страдат от морска болест и има опасност да се обезводнят.

Салвини, който е начело на крайнодясната партия "Лига", засили своята антиимигрантска риторика по време на невъздържаната си предизборна кампания преди изборите за Европейски парламент, които в Италия ще бъдат произведени на 26 май, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
567 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Вашето име

2019.05.18 | 08:29

1

Крайнолевите побърканяци пак извиват ръце. Циганите от Африка са изгонени оттам, защото и в Африка са искали безкрайни права. Никога няма да живея в Италия или в Германия, само бих отишъл там на екскурзия.

Добави коментар

Водещи новини