Гърция плаща с 30% повече за енергийни носители, отколкото се плаща средно в ЕС

  • 16 май 2019 14:38

  • 426
  • 0
Гърция плаща с 30% повече за енергийни носители, отколкото се плаща средно в ЕС
© Getty Images/Guliver (архив)

Гърция плаща с 30 процента повече за енергийни носители, отколкото се плаща средно в ЕС. Това се казва в доклад на гръцкия Съюз на бизнесмените и индустриалците (СБИ), публикуван преди предстоящите избори за Европарламент, предаде ТАСС.

Според СБИ постоянните препятствия на пътя за създаването на единен пазар за енергия и липсата на координация на националната политика на държавите от ЕС затрудняват преминаването към европейска енергийна политика с ниски цени и безопасност на доставките.

За този недостатък плащат потребителите и предприятията, в резултат на което сегашните цени за електроенергия в Европа са с 30 процента по-високи отколкото в САЩ, а цените за газ са над два пъти по-високи, посочи СБИ.

В Гърция бе установено, че цените за енергийни носители са едни от най-високите сред 28-те страни членки на ЕС. А от стойността на енергийните носители зависи и конкурентноспособността на гръцката промишленост. В момента стойността на енергийните носители в Гърция е с 30 процента по-висока, отколкото средно в ЕС, се казва още в доклада.

Последвайте канала на

БТА
426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини