Последовател на Али Агджа напира за белгийски парламент

  • 10 май 2019 11:31

  • 424
  • 0
Последовател на Али Агджа напира за белгийски парламент
© Getty (архив)

Последовател на турската нелегална организация "Сивите вълци" е кандидат за депутат в парламента на автономния белгийски регион Фландрия, съобщиха местни медии.

Основната политическа формация в северната част на страната Християндемократи и фламандци (CD&V) днес обяви за изключването на Ясин Гюл от редиците си. Причината е за решението на ръководството на партията е фактът, че той е скрил принадлежността си към организацията, чийто член Мехмед Али Гаджа е извършил покушението срещу покойния папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г. в Рим, е преминал в  Християндемократи и фламандци от Зелените преди две години. Изданието "Стандаард" обаче при дни разкри, че етническият турчин е бил последовател на крайнодесните в Турция и не споменал за това при влизането си новата си партия.

"Сивите вълци" не са забранени в Белгия, но дейността им се следи от федералната Държавна сигурност.

Уточнява се, че CD&V по-рано е била принудена да се раздели с друг свой сътрудник, обвързан с турската организация. От партията коментират, че не могат да продължат сътрудничеството с някой, който не споделя техните ценности. Пояснява се, че Гюл днес вече не може да бъде заличен от изборната листа заради недостатъчното време до 26 май, посочи БТА.

Тогава поданиците на западноевропейското кралство ще гласуват за европейски, федерални и местни законодатели, както и за кметове и общински съветници.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
424 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини