Йоханис след срещата в Сибиу: Европа дойде в Румъния - център на дебатите за бъдещето на ЕС

  • 09 май 2019 20:41

  • 259
  • 0
Йоханис след срещата в Сибиу: Европа дойде в Румъния - център на дебатите за бъдещето на ЕС
© Getty Images/Guliver (архив)

Румънският президент Клаус Йоханис заяви в края на днешната неформална среща на върха на ЕС в град Сибиу, че общото послание на събитието е за единство и продължаване на съвместния проект, предаде Медиафакс.

"Център на дебатите за бъдещето на ЕС. Европа дойде в Румъния. Събитието ни показа, че можем да напишем заедно бъдещето на ЕС. Искахме и успяхме да имаме една среща на единството и решимостта да продължим проекта на европейската интеграция като проект на просперитета и мира", посочи румънският президент.

"Радвам се, че от Румъния тръгва едно позитивно и единно послание на страните членки за укрепване на ЕС на базата на ясен набор от принципи и ценности. Това послание за единство съответства на мотото на румънското председателство за сплотеността като европейска ценност", заяви още Йоханис.

Държавният глава допълни, че най-важното послание на декларацията от Сибиу е потвърждението за продължаването заедно на европейския проект.

"Трябва да осигурим необходимите инструменти, за да моделираме бъдещето на един по-ефективен ЕС, базиран на солидарността, сплотеността межди членовете му и укрепването на общите ценности (. . .) Бихме искали по-добра комуникация, по-прозрачна, по-интензивна и по-интерактивна, с европейските граждани", добави румънският президент.

Последвайте канала на

БТА
259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини