Меркел призова за обща европейска позиция по кризата с Либия

  • 02 май 2019 19:18

  • 457
  • 2
Меркел призова за обща европейска позиция по кризата с Либия
© Getty Images/Guliver (архив)

Германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, която е на обиколка в африканския район Сахел, заяви днес пред студенти от университета в столицата на Буркина Фасо - Уагадугу, че Европа трябва да възприеме обща позиция по либийската криза, защото тя улеснява появата на въоръжени джихадистки групи в Сахел, предаде Франс прес.

Посещението на канцлерката Меркел в Уагадугу съвпадна със срещата а високо равнище на петимата държавни глави от Групата Сахел (Мали, Мавритания, Буркина Фасо, Нигер и Чад). Тази формация е създадена, за да осигури координиран военен отговор на продължаващите джихадистки нападения в Сахел.

"Сега трябва да работим за политическо решение в Либия, което е важно за бъдещето на вашия регион. Това, което президентите от Групата Сахел още веднъж ми обясниха вчера и са прави да го казват е, че Европа трябва да постигне съгласие за подхода, тъй като в Европейския съюз все още има различни виждания. Аз ще направя всичко възможно, за да гарантирам, че италианската и френската позиция ще са съгласувани и че в Европа няма да има различни гласове и позиции", увери Меркел.

"Ние не можем, като европейци, сами да намерим решение за Либия: ще се нуждаем от експертния опит на Африканския съюз. Въпреки че Африканският съюз винаги е предупреждавал да не се намесваме в Либия, сега ще трябва заедно да помислим за бъдещето", подчерта Меркел.

Що се отнася до Буркина Фасо, Меркел каза, че следи с голяма загриженост положението около сигурността там, което се влошава. Опитваме се да изградим връзки, да помогнем на Буркина Фасо в борбата срещу тероризма, за да имате възможности в собствената си страна, да можете да живеете в сигурност и благополучие, изтъкна канцлерката.

Меркел припомни, че тя е първият канцлер на ФРГ, който посещава Буркина Фасо и изтъкна, че през годините Германия не се е тревожила за Западна Африка, това винаги е била привилегирована област за Франция, заради колониалната ѝ история.

Напоследък се случи поврат, каза Меркел и изтъкна, че Западна Африка е станала важен фактор в германската африканска политика. Имаме свои идеи и отношенията ни не са същите (като тези на Франция), посочи Меркел. "За нас е важно да се допълваме, да преценяваме развитието. Много по-слаби сме в помощта за сферата на сигурността. Франция, с войските си, има други възможности. Сътрудничим с Франция, не сме един срещу друг", увери Меркел.

Аплодирана в края на срещата, продължила около два часа, Меркел отпътува от Уагадугу за столицата на Нигер - Ниамей, а утре ще замине за Мали, където са няколкостотин германски войници участват в мисията на силите на ООН.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
457 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ана Тема

2019.05.02 | 20:53

2

Нали това,което става там е резултат от общоевропейската ви позиция!?
Нали това искахте: убихте Кадафи, разрушихте държавността и разграбихте подредената им държавица с общи усилия!?
Какво искате още,Чумо!?

Ужас !

2019.05.02 | 20:26

1

Къшшшшш, чумоооооо!

Добави коментар

Водещи новини