Юнкер възприе помирителен тон към Орбан

  • 02 май 2019 10:31

  • 530
  • 1
Юнкер възприе помирителен тон към Орбан
© Gettyimages

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето възприе помирителен тон към унгарския премиер Виктор Орбан, един от най-яростните критици на Брюксел сред европейските лидери, предаде ДПА.

Членството на популистката партия на Орбан ФИДЕС в Европейската народна партия беше замразено, а правителството му е изправено пред санкции на ЕС заради нарушаване на принципите на съюза за върховенство на закона. Но в интервю, публикувано днес в унгарското издание HVG Юнкер заявява, че изпитва "най-дълбоко уважение към Орбан", припомняйки моменти от историята.

"Възхищавах му се за смелостта, когато поиска да бъдат изтеглени съветските войски", каза Юнкер.

"Той беше мой герой и няма да забравя никога ключовата роля, която изигра в успешния преход към демокрация".
През 2015 г. Юнкер нарече Орбан "диктатор" в шеговити забележки, за които не знаеше, че се записват. Но отношенията им се обтягаха от години, след като Будапеща започна да клони към крайната десница и зае твърда антимигрантска позиция.
Юнкер заяви пред HVG, че не смята Орбан за диктатор, но отказа да каже дали го смята за демократ, отбелязва ДПА.

Като цяло председателят на Еврокомисията изрази оптимизъм, че ЕС ще устои на възхода на популистките партии. Понякога "правителствата поемат отговорността да нарушат нашите общи ценности, когато се стигне до определени въпроси", каза той. "Но съм сигурен, че този въпрос ще бъде решен", добави Юнкер, подчертавайки, че върховенството на закона е в основата на европейското строителство.

Освен това Юнкер похвали страните от Вишеградската четворка /Чехия, Унгария, Полша и Словакия/ за тяхното "забележително развитие" и "смелите реформи", извършени след присъединяването към ЕС през 2004 година.

Последвайте канала на

Novini.bg
530 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2019.05.02 | 10:43

1

другари еврогейци, полюлейшън означава народ, население, така, че е съвсем в тона на демокрацията (дето ни проглушихте ушите с тази дума) една партия подкрепяна от народа да управлява. така, че съвсем в реда на нещата си е управляващата партия да е популистка. там където няма популистки партии има партии на малцинството, което всъщност не е демократично.

Добави коментар

Водещи новини