Испански политици се бият за гласовете на селяните

  • 23 април 2019 16:28

  • 353
  • 1
Испански политици се бият за гласовете на селяните
© Getty (архив)

Испанските политици масово сменят с трактори автобусите, за да обикалят страната в предизборната кампания, сприятеляват се с ловци и разглеждат фермерски домати в често пренебрегваните селскостопански райони на Испания. Те са тръгнали на лов за гласове за парламентарните избори в неделя, 28 април - едни от най-поляризиращите от десетилетия, коментира АП.

Традиционният двупартиен политически пейзаж в Испания, в който по-рано доминираха левоцентристките социалисти и консерваторите от Народната партия, сега вече е раздробен на пет основни политически партии, включително новопоявила се крайнодясна формация. Това отприщи ожесточена битка за гласове в свръхпредставените в парламента селски райони, където може да бъдат спечелени близо една трета от местата в долната камара.

Испанските изборни закони дават по-голяма тежест в долната камара на провинциите с топящо се население. Няколко хиляди гласа в тези райони могат да се окажат решаващи за победата на една или друга партия, което превръща клишето "всеки глас има значение" в реалност за кандидатите, които обикалят районите далеч от големите градове.

Това не значи, че тези политици са посрещани топло.
 

64-годишната Марси Хурадо живее в долината Алкудия в Централна Испания, сред пасища, осеяни с дъбове, заедно със съпруга и сина си - последните жители на село Ла Биенвенида. Тя се отнася с подозрение към политиците, които тропат на вратите на фермерите. "Всичко, което искам е да не забравят за нас, след като изборите минат", казва тя.

Премиерът социалист Педро Санчес е политикът, облагодетелстван най-много от разцеплението на испанската десница на три партии. Способността му да запази поста обаче зависи не само от това точно колко добре ще се представи на националния вот смятаната за фаворит Социалистическа партия, но също и от това как ще се представи разединената опозиция. Санчес или друг - бъдещият премиер най-вероятно ще има нужда от подкрепата на други партии, за да сформира коалиционно правителство, което придава още по-критично значение на битката за гласовете от селските райони.

Испански политици от целия политически спектър се надпреварват да се снимат с кални ботуши и да се появяват във вестникарски заглавия, обещавайки повече инвестиции за работни места в селата, по-добър достъп до интернет, повече местни училища и центрове за здравни грижи. Ла Биенвенида, където само допреди 20 години са живели 50 семейства, се е стопила, докато една след друга пред къщите се появявали табели с надпис "Продава се". 37-годишен фермер, работещ в мандра, осигурява препитанието в единствената обитавана къща и също така единствената причина за г-жа Хурадо да остава в селото.

"Ако синът ми загуби работата си - край, ще замина", казва пенсионерката, бивш шофьор на камион. "Дните са тежки и прекалено дълги за човек, който обича компания", споделя тя. Нейният списък с желания за депутатите има две точки: Погрижете се пенсиите да са съобразени с инфлацията и създайте повече работни места за младите. В модерен резерват за дивеч по-надолу по пътя регионален кандидат от крайнодясната партия Вокс обещава, че неговата новопоявила се партия безапелационно ще защити лова от всякакви "левичари, еколози и защитници на правата на животните, които нареждат на селските жители как да живеят".

Адвокат Рикардо Чаморо се е отказал от Народната партия и е прегърнал националисткия популизъм на Вокс, чиято програма повтаря мантрата на популистките движения по целия свят "Да си върнем контрола". Партията обещава да защити Испания от мюсюлманите, комунистите и каталунските сепаратисти, които организираха предизвикателен референдум за отцепване през 2017 г., който отприщи вълна от испански национализъм. "Ние сме ангажирани със селска Испания, която вижда как парите текат към по-богати райони, нелоялни към нацията", заяви Чаморо под аплодисментите на трийсетината фермери, събрали се под препарираните ловни трофеи от глигани и елени в бар в Брасатортас в края на долината Алкудия.

Ако не настъпят изненади в последната минута, Вокс се очаква да получи между 29 и 37 места в испанския 350-местен национален парламент в неделя - голям успех за партия, която едва миналата година постигна първия си пробив с победата на регионалните избори в областта Андалусия - социалистически бастион. С близо 400 000 гласоподаватели в страна с население от 37 милиона, аграрната провинция Сиудад Реал е огледало на националната политика. На последните избори през 2016 г. три от петте депутатски места, избирани оттук, отидоха при Народната партия, а останалите две - при социалистите. Тази година проучванията на общественото мнение прогнозират поне две места за социалистите и едно за Народната партия, а за другите две ще се борят четири партии, включително дясноцентристката "Сиудаданос" ("Гражданите") и Вокс.

Само противниците на остеритета от "Унидас Подемос" изглежда нямат шансове в провинцията според последните проучвания. На национално равнище "Подемос" може да загуби до 15 депутати от селските райони на неделните избори.

Бланка Фернандес, 41-годишната социалистическа кандидатка в Сиудад Реал, смята, че политиците и медиите заблуждават избирателите в селските райони. "Страшно ме дразни, когато някой политик показно и неестествено се качва на трактор. Това е обида за хората, които живеят тук", казва тя. Според нея това, което социалистите искат е "всички в Испания да имат достъп до сравними по качество условия, независимо къде живеят. А това означава повече възможности за селските райони". "Всичко се свежда до това колко данъци искаме да плащаме и какви услуги искаме да получаваме", каза тя по време на посещение в мандра, изнасяща сирене манчего за САЩ.

Фернандес иска да засили ролята на жените в провинцията, да субсидира млади фермери, които поемат съществуващи предприятия и да осигури на фермерите достъп до вода. "За фермерските райони няма бъдеще без жени и училища", заяви тя.

В продължение на два поредни дни от предизборната кампания Фернандес и Чаморо чуваха едни и същи оплаквания. Тестовете за туберкулоза са прекалено строги и принуждават фермери да избиват животни и да губят пари. Овцевъдите имат конфликти със закони за опазване на естествените местообитания. Нарастващият брой на дивите глигани и лешоядите вреди на животновъдството. Всички жители се оплакват от прекалена административна бюрокрация, лоша инфраструктура, прекалено отдалечени училища и клиники, ограничени телефонни и интернет услуги.

Докато Чаморо посещаваше животновъдни ферми и се срещаше с пенсионери, Фернандес разгледа ферма със слънчеви панели и фабрика за сладкиши, в която трима братя са се върнали с университетски дипломи, за да поемат семейния бизнес. "Имаше време, когато исках само да бъда някъде надалеч", казва Хулиан Аренас, чиято фабрика за мъфини е най-големият работодател в Корал де Калатрава, селище с население от 1200 души. "Видях какво има там и сега разбирам, че с правилна организация и тук има много възможности, допълни той".

Последвайте канала на

Валери Зайцев
353 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lissa

2019.04.23 | 23:49

1

И︆︆ск︆︆аш л︆︆и да с︆︆е на︆︆ме︆︆ри ж︆︆ен︆︆а за ед︆︆на н︆︆о︆︆щ? Д︆︆об︆︆ре до︆︆шл︆︆и на >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆S︆︆e︆︆x︆︆y︆︆d︆︆r︆︆o︆︆m.︆︆C︆︆o︆︆m
***************************************************************
Не в момента с момичета? Да, всички хора обичат големи неща и дълги действие. Опитайте >︆︆>︆︆> >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆X︆︆X︆︆m︆︆ac︆︆ho.︆︆C︆︆o︆︆m

Добави коментар

Водещи новини