Сделката с Лондон след Брекзит зависи от въпроса за ирландската граница

  • 17 април 2019 21:46

  • 1066
  • 1
Сделката с Лондон след Брекзит зависи от въпроса за ирландската граница
© Getty Images/Guliver

Сделката на САЩ с Великобритания за периода след Брекзит зависи от въпроса за ирландската граница. Не може да се стигне до такава сделка, без проблемът да намери решение. За това предупреди председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, цитирана от Politico.eu.

Тя направи изявлението пред депутатите на парламента в Дъблин, Ейре, където изказа подкрепа за ирландците и от двете камари на Конгреса, както и от партиите на републиканците и демократите.

Припомняме, че ирландската граница бе един от най-трудните въпроси по време на преговорите между Лондон и Брюксел. И Ейре, и Северна Ирландия настояват да не се въвежда "твърда" граница. САЩ също са против това, подчерта Пелоси и поиска да се спазва Споразумението от Разпети петък, което бе сключено на 10 април 1998 г., и сложи край на насилието в Северна Ирландия, продължило 30 години. Надяваме се, че сделката между САЩ и Кралството няма да се провали, каза още тя. Брекзит бе отлаган няколко пъти по искане на британското правителство, за да се осигури на британския парламент време да сключи споразумение за излизане от Общността.

Последната дата за краен срок е 31 октомври. Германският външен министър Хайко Маас настоя, че на Обединеното кралство не трябва да бъде предоставяно отлагане на Брекзит след края на октомври.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1066 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2019.04.18 | 09:12

1

да освобождават окупираната част на ирландия. нали са демократи, за свободата и правата на хората. защо са окупирали чужда държава, на чужд остров???? а реват за крим.

Добави коментар

Водещи новини