Фирмата, ремонтирала "Нотр Дам": Не сме отговорни за пожара

  • 17 април 2019 21:03

  • 1787
  • 1
Фирмата, ремонтирала "Нотр Дам": Не сме отговорни за пожара
© pixabay

Фирмата, която работи по ремонта на покрива на парижката катедрала "Нотр Дам", малко преди той да бъде обхванат от пожар, отрече да носи отговорност за трагедията, предаде ДПА.

Говорител на компанията "Льо Бра Фрер" заяви, че в този ден не е имало заваряване или други дейности, при които се развиват високи температури, противно на предположенията в някои френски медии, че пожарът може да е бил предизвикан от такива дейности.

Единствената текуща дейност е била монтирането на скеле за планирана реставрация на покрива и кулата стрела, които бяха унищожени в пожара. Последният работник на фирмата е напуснал обекта в 17.50 ч. местно време, час преди да започне пожарът, заяви пожелалият анонимност говорител.

Експерти посочиха, че желанието на президента Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на катедралата да бъде възстановена до 2024 г., когато Париж ще бъде домакин на Олимпийските игри, е нереалистично за подобна огромна операция.

Известният френски архитект Пиерлуиджи Периколо каза за сп. "Инрокс", че възстановяването ще отнеме поне тройно по-дълго време. "Не по-малко от 15 години. Това е колосална задача", каза Периколо, който е работил по реставрацията на пострадалата при пожар базилика в Нант през 2015 г. Според него ще са нужни от две до пет години само за проверка на стабилността на катедралата.

"Краят на пожара не означава, че сградата е напълно спасена. Каменната структура може да се повреди при излагане на високи температури, да промени минералния си състав и да се появят вътрешни пукнатини", заяви Периколо.

Ректорът на "Нотр Дам" заяви, че ще затвори катедралата за "пет до шест години", като отбеляза, че е възможно части от структурата й да са сериозно отслабени.

Последвайте канала на

БТА
1787 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
един каза ....

2019.04.18 | 11:14

1

я им дайте имената и ще се види кой е виновен и кой не. Бас ловя че имената са с дивашкоислямски произход

Добави коментар

Водещи новини