Германия купува три нови правителствени самолета

  • 11 април 2019 14:47

  • 469
  • 0
Германия купува три нови правителствени самолета
© Pixabay

Германското правителство реши да купи три нови самолета "Еърбъс", за да поднови въздушния си флот след поредица от инциденти, объркали официални пътувания на няколко висши политици, в това число канцлера Ангела Меркел, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Франс прес.

Трите самолета "Еърбъс" А350, които ще бъдат поръчани още този месец, струват общо 1,2 милиарда евро. Първият се очаква да бъде доставен догодина, а другите два - през 2022 г., уточни снощи на сайта си ведомството.

"Това ще даде възможност за увеличим парка си от самолетите за далечни полети с високо равнище на сигурност и да заменим дългосрочно старите типове самолети", обясни министерството.

Цената включва базисната себестойност, към която се добавят разходите за скъпо оборудване като ВИП-кабина за членовете на правителството и подсилена системи за защита.

Новите самолети ще могат да се използват от висши правителствени и военни представители, а също за превозване на ранени хора или оборудване.

За няколко месеца германското правителство преживява "черна серия" от инциденти с правителствените самолети и унизителни повреди.

Според ДПА вицеканцлерът и министър на финансите Олаф Шолц, който трябваше да пристигне днес във Вашингтон за среща на Международния валутен фонд, не е могъл да ползва самолета "Конрад Аденауер" ("Еърбъс" А340), който е на технически преглед след нов инцидент във вторник, когато спука гума на колесник при кацане.

Министърът ще пристигне в САЩ по-късно и с по-малък самолет - А 321, който трябва да извърши междинно кацане в Исландия, за да зареди с гориво.

Последвайте канала на

БТА
469 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини