Лондон: Все още може да напуснем ЕС на 22 май

  • 11 април 2019 06:42

  • 1106
  • 3
Лондон: Все още може да напуснем ЕС на 22 май
© Getty (архив)

Британският премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в заяви днес, че Европейският съюз е изпълнил нейното ключово искане в споразумението за шестмесечно удължаване на срока за Брекзит да бъде включена клауза за ранно напускане на общността, предаде АП.

Обединеното кралство и ЕС се договориха Брекзит да бъде отложен до 31 октомври, но Мей заяви, че иска Великобритания да напусне блока възможно най-бързо. По нейните думи, ако британските депутати одобрят договорената по-рано сделка, страната все още може да напусне ЕС преди 30 юни - крайната дата за Брекзит, която тя поиска от Брюксел. Ако успеем да ратифициране сделката преди 22 май, няма да има нужда да участваме в европейския вот, заяви британският премиер. "Изборите, пред които сме изправени сега, са тежки и времевата рамка е ясна", каза тя.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви по-рано днес, че е договорено "гъвкаво удължаване" на срока за Брекзит до 31 октомври, като през юни бъде направен преглед на постигнатия напредък. Прегледът обаче ще е чисто информативен.

Според европейски дипломати това означава, че Великобритания може да напусне, щом сделката бъде ратифицирана, уточнява ДПА. Сделката за развода, договорена на 25 ноември миналата година, не може да бъде променяна въпреки новата отсрочка, подчерта Туск. Той също така отправи призив към британците да не пропиляват предоставеното им време.

Последвайте канала на

БТА
1106 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
123 real

2019.04.11 | 14:12

3

Поредната политическа трагикомедия! Никой от управляващите не иска Брекзит! А народа си мисли, че има право на избор и трябва да го слушат като суверен! Монархо-социализмът в Обединеното Кралство отдавна е утвърден като заблудителна форма на управление, и чрез братовчеда на Елизабет II, Симеон II се пробваха и в България да го "построят"!

2019.04.11 | 10:18

2

Тереза ,нищо не можеш да направиш,защото целта ти беше да няма брекзит и до сега само лъжете барабер с европияндурите и еврогейовете -туск,юнкер и още един простак

бат'Паци

2019.04.11 | 07:08

1

Предлагам с Йончева да си спретнете едно 69,или дето се вика-нелицеприятен секс,но поне ще се задоволите..с тези езици...

Добави коментар

Водещи новини