ЕС ще се съгласи на ново отлагане на Брекзит при известни условия

  • 09 април 2019 21:48

  • 1090
  • 0
ЕС ще се съгласи на ново отлагане на Брекзит при известни условия
© Pixabay

Европейският съюз ще даде на Великобритания нова отсрочка за Брекзит при известни условия, включително тя да произведе избори за Европейски парламент, гласи проект за заключения на утрешната среща на европейските лидери, цитиран от Ройтерс.

Ако Великобритания не изпълни това условие, Европейският съюз ще прекрати членството й на 1 юни, добавя Ройтерс, като цитира проекта, до който е получила достъп.

Според проекта ЕС "ще се съгласи на удължаване (на срока), за да даде възможност за ратификация на Споразумението за излизане "на Великобритания)". Но удължаването може да бъде прекратено, ако преди да изтече, и ЕС, и Великобритания ратифицират споразумението за Брекзит.

ЕС ще поиска удълженото оставане на Великобритания да не подкопава по никакъв начин основните институции на блока. 

"Ако Обединеното кралство е все още член на ЕС на 23-26 май 2019 г. и ако не е ратифицирало Споразумението за оттегляне до 22 май 2019 г., то трябва да произведе избори за Европейски парламент съгласно закона на Съюза. Ако Обединеното кралство не изпълни това задължение. оттеглянето ще се състои на 1 юни 2019 г.", се казва в проекта, цитиран от Ройтерс. 

Последвайте канала на

БТА
1090 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини