ЕК прави преглед на изпълнението на политиките в областта на околната среда

  • 05 април 2019 14:23

  • 142
  • 0
ЕК прави преглед на изпълнението на политиките в областта на околната среда
© Novini.bg

Европейската комисия публикува втория преглед на изпълнението на политиките в областта на околната среда, който е част от нейната инициатива, предприета през 2016 г., за осигуряване на по-ефективно прилагане на европейските политики и съвместно договорените правила за околната среда в държавите членки във връзка с кръговата икономика, опазването на природата и биологичното разнообразие, качеството на въздуха, качеството и управлението на водите, съобщават от ЕК.

Изпълнението на политиките и законодателството на ЕС в областта на околната среда е не само от съществено значение за опазването на природата, но и предоставя нови възможности за устойчив икономически растеж, иновации и създаване на работни места.

Цялостното прилагане на европейското законодателство в областта на околната среда може да доведе до икономии в размер на 55 млрд. евро годишно за икономиката на Съюза в резултат на намалени разходи за здравеопазване и по-малко преки разходи за околната среда. В прегледа се описва степента на изпълнение на политиките и правилата в областта на околната среда във всяка държава от ЕС и се посочват причините за пропуските в изпълнението.

Прегледът улеснява уреждането на проблемите преди тяхното задълбочаване с цел да се подпомогне вземането на решения на национално равнище, като се набелязват необходимите приоритетни действия. Пакетът включва 28 доклада, които илюстрират степента на прилагане на законодателството на ЕС в областта на околната среда във всяка държава-членка и възможностите за подобрение, и съобщение, в което се формулират заключения и се определят общите тенденции на равнище ЕС, както и препоръки за ключови приоритетни действия, които биха довели до подобряване на ситуацията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
142 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини