Австрия е първата държава в ЕС, която въвежда цифров данък

Австрия е първата страна от Европейския съюз, която ще въведе "цифров" данък върху големите технологични компании, след като в сряда правителството прие план, който се очаква да събере повече от 200 милиона евро от интернет бизнеса, съобщава БНР.

"Ние предприемаме първата важна стъпка за увеличаване на приноса на цифровите гиганти към данъчните приходи", заяви финансовият министър Хартвиг Льогер.

Новите мерки са насочени към големи фирми като Google и Facebook, на които ще бъде наложен данък от 5% върху приходите от реклама, както и към онлайн платформи като Airbnb, които ще бъдат задължени да съобщават на австрийските данъчни власти транзакциите, осъществени чрез техните уебсайтове, и ще носят отговорност в случай, че притежателите на гостни не плащат данъци върху техните доходи. Освен това новият дигитален данъчен план включва и данък добавена стойност за онлайн търговците на дребно извън ЕС.

Решението на австрийските власти е факт, след като Европейският съюз така и не успя да постигне споразумение за налагане на съвместен цифров данък върху технологичните гиганти.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет