Където са горили книги, в края на краищата ще горят и хора

  • 02 април 2019 16:56

  • 2016
  • 0
Където са горили книги, в края на краищата ще горят и хора
© Pixabay

~ „Историята е поредица от изненади. Тя може само да ни подготви да не бъдем изненадвани отново и отново“
Кърт Вонегът 

Звучи прекрасно, нали? Сарказмът е по вонегътски дозиран перфектно, но въпреки него си личи очакването му човечеството най-после да научи нещо от историята си и да спре да се върти в кръгове от малоумно повтаряне на ужаси. 

Но…

Свещеници в Полша изгориха книги, за които смятат, че пропагандират магьосничеството. Сред книгите са тези за Хари Потър. Имало е и други вещи, като например чадър с щампа на… Hello Kitty. 

За съжаление:

~ „Историята ни учи на това, че човек не научава нищо от историята“
Хегел

 

И преди сме горили книги, скъпо човечество, помните ли? Особено хората от Полша трябва да помнят добре. А някой някога беше предсказал ето това:

~ „Където са горили книги, в края на краищата ще горят и хора“
Хайнрих Хайне - 1823 г. 

 

Малко повече от 100 години преди Нацистка Германия да се заеме с тази весела забава – горенето на книги, поетът Хайне предвижда, че скоро след едното събитие ще последва и второто.

Сравнението с Нацистка Германия някак си само си проси да бъде използвано в случая, нали? 

Свещениците са част от нещо, наречено „Фондация SMS от Рая“ (не се шегувам) - Fundacja SMS Z NIEBA. Дори не мога да изброя колко са майтапите, които ми хрумват с това име, но ще пропусна – няма да се заяждаме на дребно сега, я.   

 

Те изпращат Библейски текстове чрез SMS-и, а си имат и страница във Facebook (човек би помислил, че са напредничави). „Забавата“ с горенето на книги е била предавана в социалната мрежа и постоянно е била оправдавана с цитати от Библията. Но от Стария Завет, който, съгласете се – е доста различен от Новия Завет и, като цяло не е особено съотносим към Християнството и доктрината му за любов и опрощение, а е като обяснение на събитията, довели до появата на Християнството. 

Прави ми впечатление, че много често се цитира ту Стария, ту Новия Завет, според както им изнася на цитиращите – да оправдаят или обяснят някоя своя постъпка. „Както дяволът чете Евангелието“. 

Децата от снимката, онези, които се радват на горенето, много приличат на герои от „Хари Потър“. Иронично, а? Трябва да кажем и че ритуалите на магьосниците, по принцип, много приличат на… ами – обличат се странно, горят разни неща, натрупани в кръг, произнасят заклинания… 

Като заговорихме за деца и свещеници… усещате накъде отива това, нали? 

Миналия месец църквата разпространи доклад, в който се посочва, че има случаи на деца, насилвани от почти 400 свещеници в Полша между 1990 г. и 2018 г. 

Не 400 СЛУЧАЯ, а 400 насилници, които нееднократно са насилвали – свещеници, вършили свещеническите си дела, с други думи. Освен това…

Освен това Папата наскоро призна, че свещеници са насилвали монахини на много места по света, включително сексуално, някои са били не само изнасилвани, но и държани като секс-робини, други – като обикновени робини. 3 монахини в Испания са били държани като затворнички повече от 15 години и са били използвани за тежък физически труд. Епископ Франко Мулаккал през 2018 г. беше арестуван за изнасилване на монахиня. Папа Франциск обясни преди около два месеца, че предшественикът му Бенедикт е бил принуден да закрие цяло паство, заради случаи на монахини, които са били изнасилвани от свещеници (каква интересна дума – „свещеници“, тоест нещо „свято“). 

Използвам случая да ви кажа, че когато някога са казали: „Обичай ближния си“, не са имали това предвид. Или може би сме чели различни версии на Библията с вас…

Какво още не съм чул? Не съм чул Fundacja SMS Z NIEBA да прави протест срещу войната, срещу продажбата на оръжия. „Хари Потър“ и Hello Kitty са страшни, но жертвите на войната са статистика. Едното ни плаши, а другото е запълване на новинарска емисия преди спортните новини; с едното сме свикнали, срещу другото се борим. 

Възможно ли е някой да си прави евтина реклама, като създава проблеми, където ги няма, а после ги решава или поне имитира „дейност“, докато се бори с тях? Аз мислех, че само политиците правят така. 

Като си говорим за реклама и разпространение, знаете ли кое продава най-много? Точно така – секс и насилие. Това го знаят писатели, журналисти, рекламисти, режисьори, очевидно и свещениците. Ако са решили да си правят реклама по този начин, се справят много добре, трябва да им се признае. Е, стигат до грешната аудитория, но пък тя е по-многобройна, ако трябва да сме честни. 

The Guardian ни подсети в материала си за случката в Полша, че използването на деца, магьосничество и… „Хари Потър“ като извинение за пропаганда, не е съсредоточено само в политиката на църквата. През 2016 г. в Русия се появява анимационен филм, в който деца се борят срещу магьосници. Сюжетът се върти около това, че трябва да бъде разбит заговор на Запада, подкрепен от НАТО и… Хари Потър, който е целял да разврати руските ученици. Това нещо се е прожектирало на децата и е било подкрепено от не една и две правителствени агенции в Русия. Правилно разбрахте – годината е 2016-а, а не 1936-а и страната е нещо като цивилизована. Дали в САЩ има пропаганда? Да, разбира се. И то много по-скрита и сполучлива. Замислете се… Холивуд. Но е фина и скрита. А на руснаците и пропагандата им е такава една – с правата лопата. 

Както и да е. Да се върнем на основното в случая. В Полша се страхуват, че се връщат в Тъмните векове. Поне такива коментари се завъртяха из виртуалното пространство. Един от критиците на случката отбелязва нещо, което, колкото и да ми е неприятно, трябва да споделя: „Още не съм срещнал някой, който би изнасилвал, убивал и грабил в името на „Хари Потър“. В името на Библията – да. Лоши новини, господа“. Oh, sh*t… 

Да използвам довода със „свободата на словото“ пък е съвсем безсмислено, нали? Щото от другата страна са все едни широко скроени и диалогични хора, доказали се през вековете като любители на свободата и словото. Църквата, между другото, има богата история с горене на книги или забраната им. Иронично, но през Средновековието на много места из Европа е било забранено на обикновен човек да притежава Библия. Дори една страница от Библията. И наказанията са били жестоки. Да, да – дори за една страница. Защо? Много просто – ако разполагаш с Библията, можеш сам да видиш какво пише в нея и да кажеш на свещеника да ходи да се ритне отзад, когато започне да те будалка, че Иисус има нужда от това да ти повишат данъка, да ти приберат ¾ от реколтата или да те пратят на война някъде си. 

Трябва да изясня обаче, че слагам разграничаване между църквата като цяло и „някои представители на църквата“. И най-вече между сега и преди време. И трябва да си призная, че, от това, което знам, изпитвам уважение към сегашния Папа, който е реформатор точно, когато светът има нужда от това. Tой е максимално светски. 

Има нещо интересно, което винаги ме е озадачавало в горенето, чупенето, унищожаването на книги и албуми в последните десетилетия. „Последните десетилетия“ е важно уточнение, защото преди това директно са влизали в библиотеката или в домовете на хората и са си намирали какво да горят. Но после нещата стоят много по-различно. За илюстрация на случката в Полша:
когато политици, загрижени родители, журналисти нападат N.W.A. (сами си проверете какво означава тази абревиация), защото песните им били много провокативни, тълпи ги причакват пред стадионите и демонстративно чупят и газят с булдозери техните албуми. Ice Cube казва, гледайки побеснялата тълпа: „Ама че гадост. Кажи малко истини и хората си губят ума“. А отговорът на Eazy-E е: „Виж, истината е, че могат да си правят каквото там си поискат с тях. Тъпаците вече са ги купили!“ 

 

(Ice Cube: [watching a crowd destroy their records] Ain't that some sh*t? Speak a little truth and people lose their minds.
Eazy-E: See, the truth is, they can do whatever they want with them. They bought them motherf*ckers.

~ Straight Outta Compton)
 

Последвайте канала на

Александър Томов
2016 0

Свързани новини

Водещи новини