Германия пое месечното ротационно председателство на Съвета за сигурност на ООН

  • 01 април 2019 21:56

  • 365
  • 0
Германия пое месечното ротационно председателство на Съвета за сигурност на ООН
© Getty Images/Guliver (архив)

Германският външен министър Хайко Маас изтъкна днес чувството за отговорност, с което Берлин пристъпва към ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН за този месец, предаде ДПА.

,,Искаме да дадем своя принос към подкрепата за Съвета за сигурност в ролята му на защитник на световния мир и сигурност'', заяви министърът пред репортери.

Маас пристигна в Ню Йорк, за да поеме щафетата от френския си колега Жан-Ив Льо Дриан, чиято страна бе председател през март.

Двете европейски съседки подготвиха задачата си за март и април като координирани председателства със съвместно планиран график.

Маас коментира сдържано днес един въпрос, по който Франция и Германия не успяха да се споразумеят - осигуряването на европейско постоянно членство в Съвета за сигурност.

,,Тази тема като че ли беше по-усилено обсъждана в Германия, отколкото във Франция. Знаем, че нещата опират до разбирането на Франция за собствената ѝ културна идентичност'', отбеляза той.

Франция е склонна да запази независимостта си в Съвета и поради това е против да се предостави на ЕС място на постоянен член.

,,Ще видим как се развиват нещата в дългосрочен план. Това със сигурност ще е много, много дългосрочен въпрос'', отбеляза Маас.

Германският външен министър пристигна със закъснение на неофициална среща, посветена на защитата на хуманитарните работници, поради проблем с правителствения самолет, който спука гума на колесник при кацането си в Ню Йорк. Срещата даде началото на изготвения от Германия дневен ред, включващ специални заседания за сексуалното насилие при конфликт и ядреното разоръжаване.

За последен път Германия беше председател на Съвета за сигурност през септември 2012 г.

Последвайте канала на

БТА
365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини