500 овце работят като огнеборци в парк в Мадрид

  • 30 март 2019 20:22

  • 2054
  • 1
500 овце работят като огнеборци в парк в Мадрид
© Pixabay

Идилична селска картина – овца кротко пасе трева, а овчар спокойно я наблюдава. Само че тази сцена се разиграва в центъра на Мадрид, а не в живописната провинция, пише АФП.

От февруари градската управа на испанската столица "нае" на работа стадо от 500 овце, които да пасат на територията на парка "Каса де Кампо“ – бивша кралска ловна резиденция с борови гори и огромни зелени площи, разположен на близо 1722 хектара – площ, която е пет пъти по-голяма от нюйоркския "Сентръл парк".

Целта на необичайната мярка е да се намали рискът от горски пожари като по естествен начин чрез пашата на животните се прочисти растителността – природо-съобразен начин, който ще помогне и за запознаването на близо 3,2-милионното население на Мадрид със селския живот.

Естественият тор от овцете пък ще подхранва почвата и ще помогне за разсаждането на различни видове растителност, чрез пренасянето от овцете на семена до по-отдалечени краища на парка.

Животните са от порода, която се отглежда само в Испания и която в момента е застрашена от изчезване – Рубия дел Молар, които имат бяла вълна и бледо-кафяви муцуни и крака.

На територията на парка има изкуствено езеро, зоопарк, увеселителен парк с близо 50 атракции, влакче и дори обществен плувен басейн.

Последвайте канала на

Novini.bg
2054 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.03.31 | 06:20

1

Цигани има ли?

Добави коментар

Водещи новини