Британският печат в деня, в който Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС

  • 29 март 2019 09:47

  • 1146
  • 1
Британският печат в деня, в който Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС
© Getty Images/Guliver (архив)

Брекзит е основна тема за британския печат днес - деня, в който бе планирано Великобритания да напусне Европейския съюз. Разводът бе отложен, след като британският парламент отхвърли на два пъти договореното от премиера Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в споразумение с Европейския съюз, а следобед предстои трето гласуване на сделката.

Докато членовете на британския парламент безуспешно опитваха в сряда да намерят изход от тресавището на Брекзит, ние приканихме нашите читатели да дадат своя отговор на въпроса какви да бъдат занапред връзките между Обединеното кралство и ЕС, пише днес в. "Файненшъл таймс". Отзовалите се в анкетата над 7600 читатели е трябвало да подберат измежду всички варианти за Брекзит онези, които смятат за "приемливи". Над 70 на сто от респондентите са се обявили за отменяна на действието на член 50 (за оставане в ЕС) - опция, която бе пета по популярност сред т. нар. индикативни гласувания на депутатите със 184 гласа "за" при 293 "против". Вторият по популярност избор на читателите на деловия вестник е нов референдум с 65 на сто подкрепа, който вариант събра най-много гласове в Камарата - 268 "за" срещу 295 "против". Излизането от ЕС по схемата "Единен пазар 2.0" (тоест оставане на митническия съюз и единния пазар на ЕС) е сметнато за приемливо от 38 на сто читателите, докато парламентаристите отхвърлиха това с 188 срещу 283 гласа. А планът на лейбъристите и вариантът Брекзит без сделка имат одобрението на едва 7 и 11 процента от анкетираните. Камарата на общините също отхвърли Брекзит без сделка със 160 "за" и 400 "против", припомня "Файненшъл таймс".

В друга публикация на вестника се посочват четирима най-вероятни кандидати за поста лидер на Консервативната партия след обещаната оставка на Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в. Това са бившият външен министър Борис Джонсън, бившият министър за напускането на ЕС Домиинк Рааб, настоящият външен министър Джереми Хънт и министърът на околната среда Майкъл Гоув. Според "Файненшъл таймс" мнозинството от консерваторите в парламента предпочитат прагматичния Гоув, а в надпреварата за лидерския пост след излизането от ЕС може да се намесят и други политици, вкл. Елизабет Тръс, главен секретар на хазната.

В. "Дейли телеграф" признава, че Брекзит е бъркотия, но прогнозира, че нови избори биха влошили нещата още повече. Вместо да сияе в триумф, премиерът Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в ще прекара днешния ден в отчаяни молби към членовете на парламента да гласуват още веднъж по нейната версия за напускане на ЕС. Някои привърженици на Брекзит неохотно обещаха подкрепа, но един депутат заяви, че ще гласува за сделката на Мей, само ако му пъхнат дуло на пистолет в устата, пише изданието.

В. "Таймс" предрича, че на Великобритания предстои да прекара още една година в ЕС, ако членовете на Камарата на общините откажат днес да одобрят централната част от сделката на Мей, тоест само споразумението за оттегляне. В случай че днес - датата, на която кралството трябваше да излезе от ЕС - мнозинството от депутатите гласува "за", това е необходимо условие за удължаване на процеса по активирания член 50 от Лисабонския договор. Демонстранти, водени от Найджъл Фараж, обаче ще се съберат около сградата на парламента, лидерът на лейбъристите Джереми Корбин и северноирландските юнионисти са против подобно развитие, така че гласуването едва ли ще бъде успешно. А лидерите на страните от ЕС са готови да принудят Лондон да приеме още до една година отсрочка или да напусне без сделка, отбелязва "Таймс".

"Гардиън" пише саркастично, че заради поредния хаотичен ден около Брекзит европейският печат и коментаторите сякаш са включили телевизорите, взели са пуканки и са седнали да гледат следващия нелеп епизод от британската психодрама с примеси на неверие и покорство.

Последвайте канала на

БТА
1146 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Barbrao 3

2019.03.29 | 11:20

1

Google плаща ежедневна работа в диапазона от 500 до 1000 долара. Получих $ 23,749 за първия месец и $ 32,854 за заплатата от Google от последния месец, работещи у дома за 3 часа на ден. Дори и тези, които са нови за това, могат лесно да печелят $ 200 на час, а печалбата може да бъде още по-голяма с течение на времето.

повече тук............>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m

Добави коментар

Водещи новини