Може да няма трето гласуване по сделката на Мей за Брекзит

  • 23 март 2019 13:26

  • 3723
  • 1
Може да няма трето гласуване по сделката на Мей за Брекзит
© Getty Images/Guliver

Британският премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в съобщи на депутатите, че може да не подложи плана си за Брекзит на гласуване в парламента идната седмица, предаде Асошиейтед прес.

В писмо до депутатите министър-председателката тази нощ им съобщи, че ще внесе сделката за ново гласуване в парламента, "ако стане ясно, че има достатъчно подкрепа".

Тя отбеляза също, че ще ѝ е необходимо одобрението на председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, за да предложи споразумението си за гласуване за трети път въпреки възраженията му. Бъркоу заяви, че трети вот би нарушил парламентарните правила, ако споразумението не претърпи промени.

В писмото Мей напомня, че ако сделката бъде одобрена, Великобритания ще напусне Европейския съюз на 22 май - дата, договорена с европейската страна.

Депутатите отхвърлиха сделката два пъти и в последните дни не показват склонност да я подкрепят. Ако споразумението не бъде одобрено, по план Великобритания би трябвало да напусне Европейския съюз на 12 април.

Днес в центъра на Лондон е свикано шествие в подкрепа на втори референдум, който би дал възможност на британците да останат в ЕС въпреки вота от 2016 г. за напускане. Организаторите очакват в него да вземат участие близо 1 млн. души и то да стане е една от най-мащабните протестни прояви. Над 4 милиона души тези дни подписаха само за броени часове електронна петиция в подкрепа на спирането на процедурата по чл. 50, който официално задейства процеса на Брекзит.

Походът в центъра на столицата ще завърши пред сградата на парламента, който продължава да е разделен по отношение на развода. Въпреки седмиците на разширени дебати, консенсус по предстоящите стъпки не се очертава.

В писмото си до депутатите Май отбелязва, че все още има опции, включващи удължаване на срока, което обаче ще изисква Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент през май.

Тя посочва, че Лондон може да отмени задействането на чл. 50, но това би било предателство към вота за напускане на ЕС, а също, че е възможно Великобритания да напусне и без сделка.

В помирителен тон министър-председателката предложи да се срещне с депутатите, за да обсъдят политиката за Брекзит, след като в речта си в четвъртък през нощта тя изглежда обиди мнозина законодатели, като обвини парламента за буксуването на процеса за Брекзит.

Последвайте канала на

БТА
3723 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
х

2019.03.23 | 13:40

1

Трудно е да се разделиш с великия Европейски Съюз дори за Британците. Те са умни хора, ще намерят начин да останат

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини