ЕС се готви за оставка на Тереза Мей

  • 17 март 2019 21:23

  • 3272
  • 2
ЕС се готви за оставка на Тереза Мей
© gettyimages

Брюксел се опасява, че Камарата на общините на британския парламент няма да одобри проекта за споразумение с Европейския съюз относно условията за Брекзит, пише британският в. „Обзървър“.

Според публикацията, по време на срещата главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние е заявил, че се съмнява в способността на британския премиер Тереза Май да привлече необходимата подкрепа на депутатите от Камарата на общините и да получи одобрение на сделката преди началото на срещата на ЕС на 21 март. Очаква се на срещата на върха лидерите на страните - членки на общността да одобрят все още неподаденото искане от Обединеното кралство за отлагане на Брекзит. Въпросът е от колко време ще има нужда Лондон и колко ще иска да му предостави Брюксел.

Ако сделката бъде одобрена, според Мей ще е необходимо „кратко техническо забавяне“, но ако премиерът отново се провали, тогава страната може да се нуждае от много повече време. В ЕС се подготвят за евентуална оставка на Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в, ако Парламентът отхвърли сделката ѝ за трети път, но в Брюксел не изключват, че след следващо поражение британският министър-председател може да подложи проекта за споразумение за Брекзит на четвърто гласуване.

Представителите на ЕС, които разговаряха с участниците в срещата на посланиците, предупредиха, че наследникът на Мей може да опита отново да започне преговори отначало, но ЕС няма да приеме такава възможност. В същото време Мей предупреди в статия, че ако Брекзит бъде отложен толкова дълго, че се наложи Обединеното кралство да участва в европейските избори през май, това ще бъде "ярък символ на колективния политически провал на (британския) парламент".

Очаква се през новата седмица британският премиер да се опита за трети път да спечели одобрението на парламента за своето споразумение. В четвъртък депутатите гласуваха да поискат Брекзит да бъде отложен. Така вероятно ще бъде избегнато хаотично излизане на първоначално насрочената дата на Брекзит 29 март, но в крайна сметка правото да одобрява или отхвърля евентуално продължаване на срока има ЕС, отбелязва АП.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3272 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Някой си

2019.03.18 | 07:23

2

Писна ми вече от тия англичани, заприличаха на Марешки.......

2019.03.17 | 21:56

1

И тези не знаят какво искат. Хем ги сърби хем ги боли. Да казват да, или не и да престанат да занимават света с простотии. Писна ми да ги слушам, все едно и също, ще излизам, няма да излизам. Тъпанарско е.

Добави коментар

Водещи новини