Белгийските социалисти предлагат държавата да отглежда и продава канабис

  • 14 март 2019 10:48

  • 602
  • 0
Белгийските социалисти предлагат държавата да отглежда и продава канабис
© Pixabay

Партията на белгийските социалисти франкофони - втората политическа сила в страната - предложи държавата да отглежда и продава канабис. Предложението се вписва в кампанията за предстоящите през май избори за федерален парламент и се очаква да намери подкрепа сред младежта.

Председателят на партията Елио Ди РупоЕлио Ди Рупо Eлио Ди Рупо – белгийски политик и премиер на страната от 5 декември 2011 г. Елио Ди Рупо е обясни в поредица интервюта, че целта е потребителите на този лек наркотик да бъдат защитени по-добре. По неговите думи в страната над 1,5 милиона граждани използват канабис, но заради забраната за законно отглеждане се принуждават да се свързват с престъпните среди.

Ди Рупо посочи, че годишните разходи на държавата за налагането на сегашната политика на забрани и преследване струва около 300 милиона евро - за полиция, съдилища, затвори. Според него е необходимо държавата да следи за качеството на произвежданото растение и да събира данъците от продажбите. Той добави, че днес престъпниците, които продават канабис, насърчават младите хора да преминат към "тежки" наркотици.

По думите на Ди Рупо досега Белгия проявява лицемерие, защото забраната не води до изчезването на търсенето и предлагането. Той даде пример със САЩ, Канада, държави от Южна Америка, Холандия, Люксембург и други страни, където властите разрешиха употребата и притежанието на ограничени количества, облагани с данък. Ди Рупо поясни, че според предложението, дори ограниченията да отпаднат, забраната за продажба ще остане в сила за непълнолетни.

Белгийският парламент предстои да обсъди проектозакон за употребата на канабиса в здравеопазването. Социалистите възнамеряват да внесат допълнение, с което да се разреши производството и употребата за удоволствие, под държавен надзор, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
602 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини