Схема с БГ номера жили румънци със запорирани коли

  • 11 март 2019 07:21

  • 4197
  • 2
Схема с БГ номера жили румънци със запорирани коли
©

Схема с БГ номера за коли, които се карат в Румъния, жили стотици годишно със запорирани автомобили. Това съобщи частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов.

От преди няколко години в Северна България е много разпространена схема, при която малоимотен български или румънски ром регистрира у нас фирма, на чието име започва да пазарува коли втора ръка. След това возилата се продават на румънци, които ги карат в родината си с пълномощно, за да избегнат плащането на местни данъци и застраховки „Гражданска отговорност“.

Оказало се обаче, че често собственикът на возилата задлъжнява или към държавата, или към кредитна институция и няма как да плати борча си. Затова българските ЧСИ-та запорират автомобилите, които се водят актив на фирмата му.

„Има много фиктивни фирми, които са дали пълномощни на румънци да карат български коли в Румъния. Тези физически лица обаче трупат огромни задължения като местни данъци и такси“, обясни Хаджииванов за „Монитор“. Той разказва, че след като се установи дългът, се образува изпълнително дело срещу длъжника и започва масов запор на коли.

„Например по едно дело имам 700 автомобила запорирани. Има и по 300-400 коли запорирани по едно дело. Тези коли са много евтини там. Голямата беля за България е, че когато стане произшествие, българските застрахователи плащат, а там постоянно стават произшествия“, допълва съдебният изпълнител.

Оказва се обаче, че тези коли представляват един параграф 22, защото няма кой да плати дълга на толкова много коли. „Другият голям проблем е, когато някой, дори румънската държава, иска да купи такъв автомобил – не може да го регистрира, защото има запор в България. Не може и да плати дълга, защото да платиш дълга на толкова автомобили, за да вземеш един, е безумно“, категоричен е Хаджииванов.

Той обясни, че има списъци от общините, които си търсят местните данъци и такси. „Те трябва да бъдат информирани за тези коли, ако минат границата, но те изобщо не се прибират в България. Карат се в Румъния с пълномощно и това няма начин да се спре. Още преди години евтини коли внос втора употреба заминаваха с пълномощно за Румъния. Това са хиляди коли, които се водят на малоимотни хора. По цялата северна граница това е бизнес – в Румъния се кара колата, без да се плащат застраховка, нито местни данъци и такси. Всички колеги имаме такива дела. Наричаме ги „румънските”, по тях няма събираемост, защото няма имущество в България“, обяснява още Хаджииванов.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4197 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
kolxo

2019.03.11 | 12:54

2

Като са запорирани защо не ги изземват? Да ги обявяват за издирвани и да им ги взимат. Дали тогава мамалигарите ще прогължават да са тарикати и да карат чужди коли? А и как точно се изплащат застраховките, като колите са запорирани? Нещо не е точно както се казва. Застрохователите май пак са открили вратичка да спестят данък печалба и да имат основание да вдигнат цените. Сега мангалите с фирми са им виновни. вЕрно ли?

2019.03.11 | 09:38

1

И простият Българин плаща всичките сметки във вид на застраховка на собствената си кола Затова в България всяка година скача гражданската. Честито.

Добави коментар

Водещи новини