Британското правителство загуби гласуване в Камарата на лордовете за митническия съюз с ЕС

  • 07 март 2019 06:44

  • 2110
  • 1
Британското правителство загуби  гласуване в Камарата на лордовете  за митническия съюз с ЕС
© Getty Images/Guliver

Горната камара на британския парламент, Камарата на лордовете, прие вчера поправка, предвиждаща правителството да договори митнически съюз с ЕС. Това може да изправи премиера Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в пред нов проблем във връзка със стратегията й за Брекзит, предаде Ройтерс.

Горната камара на парламента подкрепи междупартийна поправка в Закона за търговията, предвиждаща правителството да предприеме всички възможни стъпки, за да може Обединеното кралство да участва в нов митнически съюз с Брюксел, след като напусне ЕС.

Мей отхвърля варианта за оставане в какъвто и да било митнически съюз, тъй като евроскептичното крило на нейната Консервативна партия е категорично против такава възможност. Самата идея обаче намира подкрепа сред някои от проевропейски настроените сред консерваторите, както и сред опозиционната Лейбъристка партия.

Законът за търговията, чийто основен предмет е да бъдат транспонирани действащите търговски споразумения на ЕС с трети страни в двустранни споразумения с Великобритания, се очаква да бъде приет, преди Обединеното кралство да излезе от Евросъюза на 29 март.

Приетата от лордовете поправка може да бъде отхвърлена от избираемата долната камара на британския парламент, Камарата на общините. С тази поправка обаче британските депутати получават възможност да се произнесат по въпроса и тя също така увеличава надеждите на тези, желаещи Брекзит, при който Великобритания да остане тясно свързана с ЕС.

През януари стратегията на Мей за излизането от Евросъюза беше отхвърлена с категорично мнозинство от депутатите и тя обеща до 12 март да внесе за гласуване нова, ревизирана версия на стратегията си, макар че според европейските представители в преговорите за постигане на промени в договореностите с ЕС няма напредък.

Ако споразумението на премиера за Брекзит бъде отхвърлено отново, тогава депутатите ще получат възможността да гласуват за Брекзит без споразумение и за отлагане на раздялата с ЕС за по-късна дата. 

Последвайте канала на

БТА
2110 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Драган

2019.03.08 | 06:51

1

Хем им се иска, хем не им стиска.

Добави коментар

Водещи новини