Ватикана отваря архивите си за Втората световна война

  • 05 март 2019 06:42

  • 1589
  • 2
Ватикана отваря архивите си за Втората световна война
©

Ватикана ще позволи на изследователите и историците достъп до своите тайни архиви, свързани с Втората световна война и понтификата на Пий XII (1876-1958). Решението беше взето от папа Франциск, уточнява АП. Фигурата на Пий XII е един от най-противоречивите в историята на папството през ХХ век. Павел VI (1897-1978), който се изкачи на престола на Свети Петър през 1963 г., започва процеса на беатификацията на своя предшественик. Въпреки това, беатификацията е спряна поради протест от страна на Израел и еврейските общности, които обвиняват Пий XII в мълчаливото съучастие в унищожаването на евреите от нацистите.

Ватикана твърди, че благодарение на тънка дипломатическа линия по отношение на нацистка Германия и нейното италианско правителство Бенито Мусолини, Пий XII успял да спаси хиляди евреи, като ги скрил, включително и извън стените на папския град-държава. Еврейските общности отдавна са поискали отварянето на Ватиканските архиви от войните, което ще хвърли светлина върху ролята на папата.

Светът отдавна чака откриването на документи от архивите на Ватикана, които могат да хвърлят светлина върху много тъмни страници от историята, особено през ХХ век. Документите, съхранявани във Ватикана, заемат коридор с обща дължина 85 км, в Рим има легенди, че част от архивните помещения се намират под река Тибър.

Последвайте канала на

Novini.bg
1589 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Нео

2019.03.05 | 20:37

2

През 1929 г. папата подкрепя Мусолини и неговата фашистка партия, в замяна на което му се гарантира пълната духовна и забележете светска власт и независимостта на Ватикана, отнети преди това от френският генерал Бертие през 1798г. Сега ще убеждават хората колко са помагали и са се борили против фашизма и нацизма. За това не е необходим архива им.В документа написан през 1929 годин се казва,че раната нанесена им през 1798г. най накрая е била изцелена, странно е да използват думите рана и изцеление все едно са копирали Библията, там се говори за звяр и за нанесена му смъртоносна рана,от която ще оздравее преди края на времето.Ако пресметнем 538г. от възкачването на папата след Юстенияновият едикт до раната през 1798г. стават точно 1260 години за които се говори в Откровение.Вие ако искате вярвайте на Ватикана,всеки ще направи своят избор скоро.

сад

2019.03.05 | 11:16

1

и българската православна църква участва в спасяването на бг евреите, а спасените подлагат българския народ на червен терор, а наследниците им като соломон паси искат да унищожат православието и българския народ. странен парадокс - ти го спасяваш, той иска да те унищожи. то и циганите спасяваме от интеграцията на оня с мускачките, но те за благодарност ни крадат, изнасилват и убиват в днешно време. това отговаря на приказката - няма ненаказано добро.

Добави коментар

Водещи новини