Германия няма да лишава от двойно гражданство пленени в Сирия бойци от "Ислямска държава"

  • 02 март 2019 07:00

  • 1335
  • 0
Германия няма да лишава от двойно гражданство пленени в Сирия бойци от "Ислямска държава"
© Getty Images/Guliver (архив)

Правителството в Берлин не възнамерява да лишава от германско гражданство екстремисти от "Ислямска държава" с двойно гражданство, които понастоящем са в плен в Сирия, предаде ДПА.

Управляващите християндемократи по-рано през седмицата настояха за нов закон, който да лиши екстремистите от германско гражданство, ако са също и граждани на друга държава. Но правителството вчера даде ясно да се разбере, че макар подобно законодателство да е в процес на изработване, то няма да важи със задна дата за бойците, които сега са в плен.

Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския призова Германия и други европейски страни да приемат завръщането на над 800 бойци от "Ислямска държава", пленени от кюрдските милиции от Сирийските демократични сили, припомня ДПА.

Едва около една трета от германците, заминали за Близкия изток, за да се присъединят към "Ислямска държава", имат двойно гражданство. На тези, които имат само германско гражданство, трябва да бъде разрешено да се върнат в Германия в съответствие с конституцията.

Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер и министърката на правосъдието Катарина Барли са се съгласили, че преговорите за проектозакон за лишаване на бъдещи екстремисти от гражданство трябва да бъдат завършени скоро, заяви говорител на правосъдното министерство.

Християндемократите бяха упрекнали Барли, че не е подготвила закона по-рано.

БТА
1335 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини