Хърватия се подготвя за асоцииран член на ЦЕРН

  • 28 февруари 2019 18:37

  • 321
  • 0
Хърватия се подготвя за асоцииран член на ЦЕРН
© Gettyimages

Генералният директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти и хърватският министър на науката и образованието Блаженка Дивяк подписаха днес в Загреб споразумение за приемане на Хърватия за асоцииран член на ЦЕРН, съобщи пресцентърът на ЦЕРН.

Споразумението ще влезе в сила, след като генералният директор получи известие, че Хърватия е приключила вътрешните процедури, предвидени в документа.

"За нас е голямо удоволствие да приветстваме Хърватия като асоцииран член на семейството на ЦЕРН. Хърватските учени имат голям принос в много от експериментите на ЦЕРН, а асоциираното членство ще открие за Хърватия нови възможности за научно сътрудничество, технологично развитие и обучение", заяви Джианоти, цитиран от БТА.

Блаженка Дивяк от своя страна оцени, че членството в ЦЕРН ще задържи в страната млади и способни хора, които ще могат, без да я напускат, да участват във важни международни проекти, като работят и учат в хърватските научни институции, сътрудничещи с ЦЕРН.

Хърватски учени участват в научната работа на ЦЕРН от близо 40 години. През 2001 г. Хърватия подписа с организацията споразумение за сътрудничество, а през май 2014 г. Загреб кандидатства за асоциирано членство в ЦЕРН.

 

Последвайте канала на

Нора Виткова
321 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини