Тимерманс: Рискът да се стигне до твърд Брекзит се увеличи

Рискът Великобритания да напусне ЕС без сделка на 29 март нарасна този месец, каза днес първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, предаде Ройтерс.

Запитан на пресконференция в Брюксел дали Великобритания ще напусне на планираната дата, Тимерманс каза, че през последните две седмици са се засилили опасенията му, че британците може да напуснат, "дори да не го желаят". "Рискът от напускане без сделка нарасна", каза Тимерманс.

Той сравни усилията на някои британски законодатели да попречат на министър-председателката Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в да извади Обединеното кралство от ЕС без сделка с легендата за средновековния датски крал Кнут Велики, който искал да спре прилива със силата на волята си, но не успял. 

Тимерманс заяви, че излизане без сделка може да се избегне, ако Лондон предложи някакъв алтернативен вариант. 

Британският опозиционен лидер Джереми Корбин каза днес, че е имал "полезни и съдържателни" разговори с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние в Брюксел и че е готов да се срещне отново с Мей. Той каза, че опасността Великобритания да напусне без сделка е "много сериозна" и посочи, че предложенията му за митнически съюз с блока заслужават доверие.

Според Корбин Мей трябва да промени стратегията си и да търси по-тесен съюз с ЕС след Брекзит, за да се избегне възможността от рязка раздяла. Пред репортери лидерът на лейбъристите каза, че "опасността за Великобритания от напускане на ЕС без сделка е съвсем реална".

"Предлагаме нещо, което вярваме, че е заслужаващ доверие процес, който би включвал договаряне на митнически съюз с ЕС и регулация, която да гарантира достъп до пазара".

Корбин заяви, че Мей е позволила да се превърне в "заложник" на малка група най-твърди привърженици на Брекзита в собствената си партия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По-рано днес британският финансов министър Филип Хамънд каза, че идната седмица британските законодатели ще гласуват по ревизирана сделка за Брекзит. Дипломати съобщиха, че преговарящите вървят към отделна правна декларация, в която ЕС може отново да подчертае временното естество на "предпазния механизъм" за ирландската граница, който е основната пречка в преговорите.

Коментари

  1. 2019.02.22 | 01:42

    Търсите мъж за сериозна връзка. Напиши ми тук - xxxsingle.xyz/angkiss
    Момиче, на 27 години.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет