Промяна в правилата за почивка на Разпети петък предизвика масово недоволство в Австрия

  • 20 февруари 2019 18:37

  • 2202
  • 1
Промяна в правилата за почивка на Разпети петък предизвика масово недоволство в Австрия
© pixabay

Масово недоволство бе почти универсалната реакция в Австрия на промяна в правилата за почивка на Разпети петък, предаде АФП.

Правителството реши да даде половин почивен ден за всички работници в този ден. Нововъведението е след решение на Европейския съд от миналия месец, че е незаконно Разпети петък да е неработен ден само за членове на определени християнски църкви. В реакция кабинетът обяви вчера, че от 19 април тази година на празника всички работници ще могат да си тръгват от работа в 14 часа. Но тази идея бе посрещната с критики от всички фронтове.

Последователите на протестантските църкви, които досега имаха правото да почиват целия ден, обявиха, че новите правила са несправедливи. Бизнесът също настоя, че новият половин почивен ден ще увеличи разходите му. Дори профсъюзите заявиха, че с новата мярка правителството „прави на глупаци“ работниците.

„Празник, който започва в 14 часа в петък, когато и без това мнозина ще са приключили работа още по обед, е глупав“, посочи Бернхард Ахиц от Австрийската конфедерация на профсъюзите, цитиран от БНР.

Работният ден като цяло започва рано в Австрия и голяма част от бизнеса има навика да приключва работната седмица в петък рано следобед. Много австрийци се пошегуваха с реформата, която нарекоха в социалните мрежи „половин Разпети петък“. Около 5,2 милиона граждани от 8,8 млн. души население на Австрия са католици. Следващата по големина група са мюсюлманите - около 700 000, следвани от православни християни - 500 000, и протестанти - 300 000 души.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2202 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2019.02.20 | 19:54

1

идва краят на това влечуго наречено ес ,това няма да се размине без ВОЙНА ,не може да променяш хода историята и да налагаш собственото си мнение ,това е ТОТАЛИРИЗЪМ ,А диктаторите се свалят от власт чрез АК-47.санкции за путин . има ли още някой да не е разбрал че ес е еврогейски съюз.колкото по рано ,ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ

Добави коментар

Водещи новини